Annons

Tjeckiska lärdomar och Hallams huvudbry

Det spelar ingen roll om det står Nedomansky, Jagr, Straka, Hrdina eller Rolinek på ryggen. Hockeyspelande tjecker är annorlunda. Aviga. Skolade på ett speciellt sätt.
Sport • Publicerad 24 augusti 2014

Att möta tjeckiska spelare har genom alla tider alltid inneburit samma sak för motståndarna. Det handlar om att vara beredd på att vinna tålamodsmatchen i matchen eller att riskera att snabbt bli lika rökt som en makrill.

Växjö Lakers gick rakt i den klassiska fällan mot Sparta Prag.

Annons

Efter att ha serverat tjeckerna en buffé av mindre smarta beslut blev det en ganska enkel match för Sparta att kvittera ut tre poäng efter fem mål bakom Cristopher Nilstorp.

Den ojämna men framgångsrika torsdagsmatchen mot Adler Mannheim ersattes av tre perioder där Sparta Prag var schachdraget före Växjö Lakers i det mesta som skedde.

Anfallsspelet var stereotypt och därmed lättläst. Sparta kunde enkelt stå i vägen för de flesta Lakersskotten. Det tog för lång tid från tanke till handling. Det blev ett omständligt agerande i anfallszon.

Tränaren Sam Hallam beskrev sitt lags offensiva agerande på ett mycket träffande sätt:

– Vi tog emot, tittade upp, kladdade två tre gånger på eget blad och passade sedan till den mest uppenbara medspelaren. Vårt problem handlade mer om brist på fokus än på kräm i benen.

Växjö Lakers har i år ställt en trupp på benen som – åtminstone sett spelare för spelare – har ett större djup och en större bredd än någon tidigare upplaga. Stenhård konkurrens kommer därför att råda fram till april om att ta en plats på tre femmor.

I varje sådant lag finns det alltid någon eller några spelare som sticker ut, som ligger på gränsen, som alla vill se mer av men som ibland får finna sig i en mindre framträdande roll än den fansen önskar.

Jag har redan förstått att Malte Strömwall är en sådan spelare. Allt – allt! – kan hända när han får pucken. Han är jokern i leken, gubben i lådan, han är mönsterbrytaren som kan förändra en matchbild både till det avsevärt bättre och till det sämre. Han är ännu inte färdig som spelare och just därför är han i utgångsläget placerad i fjärdekedjan.

– Det gick rätt bra. Jag försökte skapa mycket offensivt och jobba hårt för laget. Det gick helt okej, och det var kul att göra mål, sa Malte när jag störde honom mitt under hans och lagets autografskrivning efter matchen.

I går var det Malte Strömwall som stod för mycket av det sevärda på isen. Den oslipade diamanten firade sin 20-årsdag med att skaffa sig en omarkerad position framför Rastislav Stana och sedan styra upp Noah Welchs skottpass rakt upp i krysset fram till 1–1. Det var stil och klass rakt igenom.

Annons

När samme Strömwall sedan mot slutet av andra perioden valde den svåraste av vägar för att ta pucken ut ur zon – vilket nästan skänkte Sparta ett mål – synliggjordes myntets andra sida.

– Malte var jättebra i dag, han har en iver i sitt spel och han sticker ut genom sin fart och sitt sätt att bryta mönster. Det han behöver jobba mycket på är sin jämnhet i spelet och på beslut över hela banan, sa Sam Hallam.

När jag dristade mig till att fråga hur länge Malte Strömwall kan hållas utanför tre kedjor svarade Hallam:

– Han hade en match när Rhett Rakhshani var borta då han spelade i förstalinan. Då tyckte jag att han försökte han göra alla andra till lags istället för att spela sitt spel. Det är nog en process för Malte att klara av att spela med andra typer av spelare.

Men du ska väl ha angenäma problem varje gång du tar ut laget, med tanke på hur bred trupp Växjö Lakers har?

– Absolut, det har jag gärna. Vi försöker jobba och utveckla alla spelare och om vi fortsätter prata Malte tror jag att alla ser att potentialen han har är jättehög. Sedan är det en väg dit, men han har tagit ett kliv från förra året och hit.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons