Annons

Tjurigt när Åby förlorade

Åby/Tjureda åkte på en tung förlust hemma mot Målilla i går kväll.
2–3 slutade den stundtals stöka matchen efter att Åby hämtat upp 0–2-underläge till 2–2 i första halvleken.
– Surt. Det kändes som vi hade en tolfte utespelare emot oss, kommenterar Åbytränaren Jan Stemberger.
Sport • Publicerad 3 december 2013
Målilla fick jubla på Åbybanan.Foto: Per-Erik Sandebäck

Åbytränaren syftar på domaren, vilket inte är alldeles ovanligt direkt efter en förlust när man som tränare inte har hunnit djupanalysera matchens händelser.

Delvis har han dock rätt eftersom det haglade utvisningar i matchen, framförallt i andra halvleken när känslorna på isen blev grinigare och grinigare i takt med att spelet blev tuffare och tuffare. Men utvisningarna var ganska jämnt fördelade: Fyra drabbade Åby och fem drabbade Målilla.

Annons

Det som Åbytränaren närmast syftar på var dock en förseelse, som han anser att, domartrion blundade för när en Åbyspelare gjordes ner innanför Målillas straffområde. Domaren blåste av spelet och konfererade med sina linjemän och tog sedan beslutet att det inte var någon straff.

Visst kan man hålla med om att det var ett märkligt domslut, men domaren hade annars en ganska hög toleransnivå och lät flera förseelser smita under radarn i en ganska hård och tuff match.

Spelmässigt var det annars en jämn match och Åby hade med lite flyt kunnat ta åtminstone en poäng. Speciellt med tanke på den forcering laget stod för i slutminuterna av matchen när man bland annat lyfte upp försvarsankaret Per Thuresson i anfallet i ett försök att nå 3–3.

Bästa kvitteringsläget hade Johan Gunnarsson på straff i den 80:e minuten efter att Andreas Haraldsson fällts i straffområdet. Men Målillamålvakten reagerade alert och räddade straffen.

Nu ska dock ingen skugga falla på Gunnarsson, som tillhörde Åbys piggaste krafter offensivt och gjorde både 1–2-reduceringen och 2–2-kvitteringen på frislag där det första målet touchade en motståndare in i mål.

Sett till spelet totalt lyckades dock inte Åby få i gång maskineriet på allvar och när Målillas måltjuv Daniel Gustavsson gjorde 0-1 och 0–2 hängde inte försvaret med i svängarna.

– Det var lite hafsigt där ute på isen och det känns som vi var väldigt tunga på skridkorna och hade dåligt tålamod. Samtidigt skapade vi flera bra chanser, men lyckades inte göra mål på dem, säger Jan Stemberger.

Vad sa du till spelarna i halvtidspausen?

– Att vi skulle försöka vårda bollen bättre och spela runt mer på kanterna. Det lyckades vi bra med första tio sedan tappade vi tålamodet, svarar Åbytränaren.

Matchen inför 156 åskådare, inklusive en rejäl bunt tillresta Målillasupportrar, skulle egentligen ha invigt säsongens spel, men blidväder gjorde att matchen fick skjutas upp till i går. Efter fyra omgångar har Åby två segrar och två förluster och redan på fredag väntar ny hemmamatch när tabelljumbon Månsarp kommer på besök. Därmed får Åby chans till snabb revansch.

– Den måste vi ta, konstaterar Jan Stemberger och får medhåll av assisterande tränaren Patrik Sjölund.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons