Annons

Toppen och botten i halvtid

Det är halvtid i hockeyallsvenskan. Det är dags att gräva i statistiken. För den ljuger väl aldrig?
Sport • Publicerad 10 december 2010
Växjö Lakers transatlant Steve Saviano leder plusminus-statistiken i hockeyallsvenskan med 20 plusmål.
Växjö Lakers transatlant Steve Saviano leder plusminus-statistiken i hockeyallsvenskan med 20 plusmål.Foto: Lena Gunnarsson

Växjö Lakers slåss om en plats i kvalserien i toppen. Tingsryd och Troja kämpar för att överleva i botten. Så ser den haltande hockeyallsvenskan ut när vi i helgen klockar halvtid i serien som varar fram till mars. Trenderna syns även om man tittar närmare på all den statstik som finns efter den första halvan.

Växjö Lakers är ett topplag på alla möjliga sätt. De leder serien. De är bäst på hemmais. De är bäst på bortais. De har seriens bästa powerplay och utnyttjar var fjärde möjlighet med fler spelare på isen. Växjö Lakers är även ett topplag i publikligan där man ligger fyra, trots att man fortfarande väntar på att flytta in i Vida arena.

Annons

I spelarstatistiken finns flera Lakerslirare med i toppstriderna. Josh Soares ligger tvåa i poängligan bakom Conny Strömberg. Joakim Hillding och Steve Saviano har gjort flest mål av alla i serien. Den sistnämnde leder även plusminus-statistiken med tjugo plusmål. Bland backarna imponerar inlånade Tim Heed med sina 17 poäng på bara 16 matcher. Växjös målvakter hamnar i mitten av räddningsstatistiken. Oscar Alsenfelt leder över Christoffer Bengtsberg med sina 91.12 procent.

Tingsryd har det tyngre. Laget är nästjumbo och seriens sämsta bortalag. Efter 13 omgångar väntar laget fortfarande på den första trepoängaren utanför Dackehallen. Det normalt hemmastarka laget ligger också långt ner i hemmastatistiken. Den stora akilleshälen är spelet i numerärt underläge. Där är laget överlägset sämst med sina 68.69 procent. Vart tredje boxplay slutar alltså med mål för motståndarlaget.

Spelarstatistiken är inte heller någon munter läsning. Jari Kauppila och Teemu Elomo har skrapat ihop flest poäng, men de ligger ändå en bit efter den nivå dessa rutinerade spelare borde kunna nå i hockeyallsvenskan. Målvakten Victor Tisell är det stora positiva utropstecknet. Han har en av seriens bästa räddningsprocent, men för tillfället är han indisponibel på grund av en ljumskskada.

Troja ligger sist i serien. Hemmapubliken i Sunnerbohov har bara fått se en seger under ordinarie matchtid hittills och det räcker inte. Förklaringen till kräftgången är bland annat effektiviteten framför mål. Troja utnyttjar bara vart tolfte skott på mål. Växjö Lakers är bäst i den statistiken och sätter vart åttonde. Ljungbylaget har också ett bedrövligt powerplay. Laget har bara nätat tolv gånger med fler spelare på isen. Procentsiffran är låga 11.76.

Bland spelarna dominerar Sami Sandell. Hans 28 poäng ger en femteplats i statistiken och det är imponerande eftersom han spelar i ett bottenlag. En annan positiv överraskning är backen Joel Johansson som gjort 14 poäng på 26 matcher. Defensivt finns dock mer att jobba med. Troja har släppt in 114 mål och målvakten Sebastian Idoff har sämst räddningsprocent.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons