Annons

Tränaren om Sjöström: "Som innan skadan"

OS-hoppet Sarah Sjöström har haft en kamp mot klockan ända sedan det olycksaliga armbågsbrottet i februari.
Hinner simstjärnan tillbaka till en nivå som medaljutmanare i OS?
Simning • Publicerad 11 juli 2021
Sarah Sjöström mötte pressen inför avresa till Japan och OS i Tokyo.
Sarah Sjöström mötte pressen inför avresa till Japan och OS i Tokyo.Foto: Johan Jeppsson/TT

På måndagen reser simlandslaget till Japan och ett förläger i nästa års VM-stad Fukuoka.

Den 21 juli åker sedan simtruppen med Sarah Sjöström i spetsen till Tokyo där OS invigs två dagar senare.

Annons

På en pressträff dagen före avresan var tongångarna försiktigt optimistiska när det kom till Sarah Sjöströms mödosamma kamp efter armbrottet.

Före skadan i februari sågs den 27-åriga simstjärnan – som tagit 17 VM-medaljer och 3 OS-medaljer, varav 9 guld – som Sveriges största medaljhopp i Tokyo.

Men halkolyckan i början av februari då hon bröt armen kom vid sämsta tänkbara tillfälle med OS så nära inpå.

"Fortsätta utvecklingen"

Sjöström är anmäld på tre distanser, men hon har fortfarande inte bestämt sig om det blir någon start på OS-gulddistansen 100 meter fjäril. Hon låter dock mer positiv än tidigare.

Huvudmålet är i stället 50 och 100 meter fritt där hon tog VM-guld 2017 på den kortare distansen och där hon på 100 har tre VM-silver.

Hon har bara hunnit göra två tävlingar och tog stora steg mellan comebacken i franska Canet i början av juni och Sette Colli i Rom i midsommarhelgen.

– Jag hoppas man kan fortsätta den här utvecklingen och att man kan ta ytterligare stora kliv. Tiden har gått ganska fort under de här fem sex månaderna. Det är kul att se den utveckling man har gjort och man är stolt över de steg man har tagit, säger Sjöström.

Hennes 24,25 i Rom (en kapning med drygt fyra tiondelar) är världens sjunde snabbaste tid i år och på 100 meter fritt, där hon putsade 1,4 sekunder jämfört med i comebacken, är 17:e tid. Så utvecklingen behöver fortsätta när det nu är dags för den sista finslipningen.

"Jättegoda förutsättningar"

TT: Känner du att kan slåss om medaljer i OS?

– Jag vet inte...ja, kanske. På 50 och 100 fritt är det väldigt små marginaler. Jag har gjort väldigt många bra 50 fritt tidigare och på 100 fritt har jag bara simmat under 52 sekunder tidigare. Jag tror det blir svårt att komma ned på de tiderna, jag tror det kommer att krävas nära världsrekord eller världsrekord för att fajtas om medaljer. Det blir tufft, det är ett väldigt stort kliv för mig jämfört med Rom, säger hon lite försiktigt.

Annons

Tränaren Johan Wallberg vill inte prata medaljer, men tycker att både rehabilitering och träning gått så bra som det kan.

Nu blir den sista finslipningen viktig och han gillar att Sjöström kan slå ur underläge:

– Den sista veckan är viktig för alla, att man återhämtar sig från resan, att man hittar balansen och att energin byggs upp så att man har momentum inför mästerskapet. Där finns jättegoda förutsättningar, hon kan gå in i OS med lägre förväntningar och kanske vara lite mer avspänd. Det är jättetufft att gå in och försvara ett guld, då har man en stor press. Nu har hon ett litet annat ingångsläge och att försöka förvalta det.

Fakta: De svenska OS-simmarna

Sarah Sjöström, 50 och 100 meter fritt, 100 meter fjäril, Erik Persson, 200 m bröstsim, Louise Hansson, 100 m fjäril, Sophie Hansson, 100 m bröstsim, Emelie Fast, 100 m bröstsim, Michelle Coleman, 50 m fritt, Robin Hanson, 200 m fritt, Sara Junevik, 4x100 m, Björn Seeliger, 50 m fritt, Victor Johansson, 800 m och 1 500 m.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons