Annons

Tränarna i fokus när Real och Chelsea möts igen

För tredje året i rad möts Real Madrid och Chelsea i Champions League-slutspelet.
Den här gången med tränarna Carlo Ancelotti och Frank Lampard i fokus.
Fotboll • Publicerad 11 april 2023
Frank Lampard och Carlo Ancelotti när de möttes i Premier League för några år sedan. Arkivbild.
Frank Lampard och Carlo Ancelotti när de möttes i Premier League för några år sedan. Arkivbild.Foto: Peter Powell/AP/TT

Real Madrid går in i onsdagskvällens kvartsfinal på Santiago Bernabéu som favorit, men det är en rejält blandad kompott som "Los blancos" levererar på fotbollsplanen den här säsongen.

Ta bara förra veckan. Den började med en imponerande 4–0-överkörning i cupsemin mot Barcelona på Camp Nou, men fortsatte med ett svidande 2–3-nederlag hemma mot Villarreal i ligan.

Annons

Samtidigt finns en osäkerhet kring mästartränaren Carlo Ancelottis framtid i klubben. Den 63-årige italienaren – som var i just Chelsea 2009-2011 – har å ena sidan sagt att han vill vara kvar i Real Madrid tills kontraktet går ut nästa år. Å andra sidan att han är smickrad över att Brasilien ska vara intresserat av honom som förbundskapten efter VM-fiaskot för "Seleção" i slutet av förra året.

Tung start för Lampard

Kanske avgörs Ancelottis framtid av utgången i kvartsfinalerna mot Chelsea. Detsamma kan mycket väl gälla Londonlagets interimtränare Frank Lampard. Bara drygt två år efter att den förre mittfältslegendaren fick sparken från Chelsea är han nu tillbaka vid tränarrodret – men frågan är hur länge.

Hans andra sejour, efter att ha ersatt sparkade Graham Potter, började i alla fall på sämsta tänkbara sätt i och med helgens 0–1-debacle borta mot Wolverhampton.

Chelsea har bara vunnit två av sina elva senaste matcher i Premier League, men sprattlade till i dubbelmötet mot Borussia Dortmund i CL-åttondelen.

Nu väntar ännu tuffare motstånd.

– Vi har en möjlighet mot ett fantastiskt lag och vi måste bara försöka göra det mesta av möjligheten – gå in där med självförtroende och en tro, säger Frank Lampard inför dubbelmötet med Real.

Ancelotti, som hade Lampard i spelartruppen under sin tid i Chelsea, säger samtidigt att han är ledsen över att se klubbens kräftgång den här säsongen.

– Jag är en Chelseasupporter, så klart, eftersom jag hade två riktigt fina år där, säger han.

Senaste vinnarna

För två år sedan slog Chelsea, som tidigare på säsongen hade sparkat Lampard, ut Real Madrid i semifinalen på väg mot klubbens andra Champions League-titel.

I fjol fick Real Madrid revansch när man efter förlängning vann dubbelmötet i kvartsfinalen med 5–4 – och sedermera kunde titulera sig Europamästare för 14:e gången.

Annons

Den av de två senaste mästarklubbarna som tar sig vidare har en tuff uppgift kvar för att nå finalen och få chansen att lyfta bucklan i Istanbul. I semifinal väntar nämligen Manchester City eller Bayern München, som spelar sin första kvartsfinal på tisdagskvällen.

Fakta: Kvartsfinalerna i CL

Tisdag: Benfica-Inter, Manchester City-Bayern München (returer nästa onsdag).

Onsdag: Real Madrid-Chelsea, Milan-Napoli (returer nästa tisdag).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons