Troja på knä i derbyt

Trots en flygande start blev det noll poäng för Troja i Smålandsderbyt borta mot Oskarshamn.
Troja hade 1–0 efter första perioden, men hemmalaget vände och vann med 4–1 (0–1, 2–0, 2–0).
Sport • Publicerad 2 oktober 2010
Oskarshamn har gjort 2?1. Trojas Joel Johansson gillar det inte.
Oskarshamn har gjort 2?1. Trojas Joel Johansson gillar det inte.Foto: Per Hammenvik/OT

I varje period fick Troja starta i uppförsbacke efter utvisningar precis i inledningen. Det satte förstås sina spår, även om Oskarshamn bara utnyttjade ett av de numerära överlägena – till 1–1-kvitteringen i början av andra perioden.

Även om båda lagen tilldömdes sex stycken tvåminutrare vardera, tycktes Trojas botar komma mer opsykologiskt och ofta var det slarviga förseelser.

Defensivt spelade Troja med större marginaler än senast och framåt skapade man chanser. Att man inte lyckades göra mer än ett mål berodde mycket på den duktige hemmamålvakten Jimmy Danielsson.

Oskarshamn fick dock ny energi efter det tidiga kvitteringsmålet i början av andra perioden och pumpade sedan på framåt. Sebastian Idoff i Trojakassen ansattes hårt och stod för flera kvalificerade räddningar, även om Oskarshamn också sumpade en hel del avslut.

– Jag tycker att vi börjar första perioden på ett mycket bra sätt med fart och aggressivitet. Vi hamnar kanske lite väl långt ute i hörnorna och är lite för fjuttiga i avsluten. I andra kom Oskarshamn mer med i matchen, samtidigt som vi blir stillastående. I stället för att forwards hämtar fart i egen zon blir de kvar i mittzon. I tredje åker vi på tre tvåor på sju minuter och det tar förstås på krafterna. Vi får sen möjligheten på slutet, men krafterna började tryta, kommenterade Trojatränaren Martin Karlsson händelserna på isen i Oskarshamn Arena.

Möjligheten han pratade om kom efter att Oskarshamn skaffat sig en 3–1-ledning och Troja fick läge att spela fem mot tre i 1,11 minuter. Och visst såg Trojaspelarna slitna ut och närmare än ett skott i stolpens utsida av Daniel Karlsson kom inte Troja. I stället kunde hemmalaget i slutet skjuta avgörande 4–1 i tom kasse.

– För att vinna såna här matcher måste vår förstaformation leverera. Och det har de inte gjort på två matcher nu. De måste börja göra mål, sa Martin Karlsson.

Till matchen hade han möblerat om en del i kedjeformationerna. Den enda kedjan som var intakt sedan tidigare var den andra med Mattias Nilsson, Mattias Åkesson och Mikael Ahlén. Daniel Håkansson återkom i förstakedjan bredvid Mattias Persson och Sami Sandell.

Men det var kanske ändå den helt nykomponerade tredjekedjan som gjorde bäst i från sig framåt, där Andreas Sundin spelade ihop med Oscar Holst och Ossi Pellinen.

Det var också den enheten som fabrikerade målet. Inte minst efter ett listigt agerande av Ossi Pellinen som åkte framför och skymde målvakten, när Oscar Holst styrde in Joel Johanssons backskott när Troja spelade med en man mer på banan.

– Håkansson har en bit kvar tycker jag, men han kommer mer och mer, sa Martin Karlsson.

Nyförvärvet Ossi Pellinen från Finland har fört en anonym tillvaro de inledande matcherna och noterades i går för sin första poäng.

– Det här var hans bästa match hittills, men jag hoppas han kan bättre.

Det får vi hoppas att både han och Troja kan i nästa match - på onsdag hemma mot Almtuna.