Trygg Österseger

VICENZA (SMP) Öster besegade italienska Serie B-laget Vicenza med klara 3-0 (1-0).
- Helt klart vår bästa match i år, tyckte tränaren Lasse Jacobsson.
Sport • Publicerad 15 mars 2006

Redan i andra minuten rann Andrea Fabrini igenom Östers mittförsvar men målvakten Björn Stringheim lyckades avvärja. Därefter stängde Växjölaget igen för dagen. Några hörnor var allt som Vicenza som lyckades skapa.

Testet med Fredrik Gustafson och Marco Da Silva som mittbackspar föll med andra ord väl ut.

- Fidde styr och ställer där bak. Han är jätteduktig. Det händer ingenting, berömde Lasse Jacobsson.

Lugnt för målvakterna

Björn Stringheim vaktade målet i första halvlek, Robert Veselovsky i den andra. Förutom Stringheims inledande räddning sattes de inte på några svåra prov.

- De agerar bra båda två. Det är tryggt, tycker Jacobsson.

I första halvlek spelade Vicenza ganska tillbakadraget. Öster kunde bygga upp sina anfall i lugn och ro. Efter 15 minuter spelade hete Freddy Borg fram Pär Cederqvist som ur snäv vinkel sköt på målvakten Marcon Sergio.

Tio minuter senare blev Borg nerdragen av Trevor Trevisan. Domaren blåste straff och Pavel Zavadil sköt säkert längst ned under Sergios högra hörn, 1-0 till Öster.

Domaren kunde lika väl blåst straff till Vicenza ett par minuter tidigare då Tomas Backman tryckte ned Alessandro Turchetta innanför Östers straffområde.

Innan paus borde Peter Wibrån ha ökat till 2-0 på Freddy Borgs passning. Wibrån tog dock för god tid på sig. En back hann täcka skottet.

Efter paus kom Fredrik Bild in ersatte Tomas Backman som vänsterback. John Pelu blev vänsterytter istället för Pavel Zavadil som tog steget ned på mittfältet. Daniel Svensson klev av.

Vad som förändrade matchbilden mer var att Vicenza flyttade fram positionerna och blev aggressivare.

- De var tvungna, för de ville inte förlora en sådan här match, sa Lasse Jacobsson.

Det blev tuffare och mindre ordnat spel. Peter Wibrån gick ut efter att ha fått en armbåge i ansiktet. Martin Claesson ersatte.

Östers defensiv var hela tiden tät och Växjölaget kunde några gånger utynyttja ytorna när Vicenza tryckte på.

Helgi Valur Danielsson var som vanligt nyttig på mittfältet. John Pelu borde gjort mål på Danielssons framspelning.

Suverän frispark

Pavel Zavadil kom inte med särskilt mycket i spelet, men ökade till 2-0 på en suveränt slagen frispark i 75:e minuten.

Vicenza kom till start med ett lag som var mixat från första- och andrauppställningen. Styrkan är svårbedömd. Klart är dock att Österspelarna var lika rappa som spelarna som är mitt uppe i sin säsong.

- I dag såg vi ut som ett riktigt lag. Det var gediget, summerade nöjde Lasse Jacobsson, som inte såg mycket som behöver förbättras till den allsvenska premiären.