Annons

Tuchels kritik – mot egna supportrarna

Manifestation för Ukraina inför avspark.
Då valde vissa Chelseasupportrar att ropa Roman Abramotijs namn i stället.
Fotboll • Publicerad 5 mars 2022
Chelseatränaren Thomas Tuchel var inte nöjd med lagets supportrar efter matchen mot Burnley. Arkivbild.
Chelseatränaren Thomas Tuchel var inte nöjd med lagets supportrar efter matchen mot Burnley. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Chelsea städade av Burnley på hemmaplan med 4–0 efter en målexplosion i inledningen av andra halvlek. Men det var en händelse inför avspark som fick mer uppmärksamhet.

Chelseasupportrar störde den minut av applåder som var till för att manifestera stöd för Ukraina efter den ryska invasionen. I stället skanderade en del av fansen Roman Abramotijs namn.

Annons

Den ryske oligarken, som ägt klubben sedan 2003 och uppges ha kopplingar till presidenten Vladimir Putin, lade ut klubben för försäljning tidigare i veckan efter Rysslands invasion.

– Det är inte rätt läge att göra så, säger Thomas Tuchel om supportrarnas agerande enligt BBC.

– Det är ett tillfälle för att visa respekt. Vi vill göra det. Som klubb behöver vi att våra supportrar stämmer in i minuten av applåder. Vi gör det för Ukraina, och det är solklart vad vi tycker i den här situationen. Ukraina har vårt stöd och vi bör stå enade

Abramotijs eventuellt nära relation till Putin är omtvistad, och något han själv har förnekat. Klart är i alla fall att det brittiska inrikesdepartementet 2019 identifierade kopplingar mellan Abramotij och den ryska staten.

EU, USA och Storbritannien har infört riktade sanktioner mot ryska miljardärer med kopplingar till presidenten genom att frysa tillgångar och förbjuda dem från att resa in i väst.

Abramotij har ännu inte drabbats av några sådana sanktioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons