Annons

Tuff weekendresa väntar

Efter tappet från 2–0 till 2–2 mot IFK Värnamo i måndags väntar en weekendresa till Medelpad för Öster. Gif Sundsvall på bortaplan är en av säsongens svåraste matcher. –?Fotbollsmässigt är vi lika bra som Sundsvall, säger mittfältsmotorn Josef Elvby.
Sport • Publicerad 16 augusti 2014
Denis Velic missade förra matchen på grund av skada. Men redan på söndag är han tillbaka i spel.
Denis Velic missade förra matchen på grund av skada. Men redan på söndag är han tillbaka i spel.Foto: 
tillbaka Josef Elvby är tillbaka i Öster efter avstängning. ?Jag har vunnit mycket uppe i Sundsvall? säger han inför den tuffa bortamatchen.
tillbaka Josef Elvby är tillbaka i Öster efter avstängning. ?Jag har vunnit mycket uppe i Sundsvall? säger han inför den tuffa bortamatchen.Foto: Johan Christensen

Östers dystra trend av matcher där man inte håller distansen ut upprepade sig på nytt mot IFK Värnamo. Den då avstängde Josef Elvby fick se sitt nuvarande och sitt tidigare lag från bänkplats.

–Det var jobbigt. Normalt sett känner man viss nervositet en bit innan matchen startar, men när matchen väl är igång försvinner den. Nu var det tvärtom; innan matchen var det lugnt men så fort domaren blåst igång matchen blev jag svinnervös.

Annons

Har ni hittat eller söker ni fortfarande efter svaret på varför ni så påfallande ofta tappar ledningar?

–Vi diskuterar och analyserar det jättemycket, vi tittar på matcher och tränar på olika sätt. Det finns inget riktigt mönster i det som händer. Vissa matcher har vi fortsatt att ha ett stort bollövertag och i andra matcher har vi haft en lägre utgångsposition. Ändå har vi tappat ledningen. Det går inte att skylla på tur och otur. Vi är helt inte tillräckligt skickliga för att hålla ledningen.

Saknas det någon komponent i laget eller handlar det om mentala faktorer att ni så sällan håller i 90 minuter?

–Hade jag eller någon annan kunnat sätta fingret på vad det beror på hade vi naturligtvis gjort något åt det. Konditionsmässigt är jag övertygad om att vi ligger vi långt framme i jämförelse med andra lag. Och vi har även så många rutinerade spelare i laget att vi ska kunna se till att det inte låser sig mentalt.

Gif Sundsvall ligger i skrivande stund på tredje plats i superettantabellen. Det är full satsning mot en återkomst till allsvenskan som gäller. I veckan stod det dessutom klart att ett redan rutinerat och framgångsrikt lag blir ännu bättre genom värvningen av den förlupne talangen Sebastian Rajalakso. Han debuterar för sin nya klubb mot Öster i morgon.

–Sundsvall är ett skickligt, stabilt och samspelt och vi förlorade mot dem hemma med 0–2. Sam­tidigt tycker jag att vi fotbollsmässigt är lika bra som de är, trots att de haft en bättre säsong än vi så här långt. Förra året vann vi mot Sundsvall i en träningsmatch och personligen har jag vunnit mycket matcher däruppe, säger Josef Elvby.

Öster åker tåg till Sundsvall i dag och har ett träningspass inbokat på Norrporten Arenas konstgräs på kvällen. Hem till Växjö kommer laget först under måndag eftermiddag. Angående Östers backförvärv Boris Sandovals vara eller inte vara mot Sundsvall ger tränaren Roberth Björknesjö besked:

–Han spelar inte. Papperen från Migrationsverket är inte klara än. Vi hoppas att han kan vara spelklar till cupmatchen på onsdag.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons