Annons

Två finska pinnar – men powerplayspelet kan snart sänka Lakers

En reaktionssnabb finländare mellan stolparna som gav laget chansen att vinna.
En annan finländare som förvaltade chansen och agerade skarprättare när Örebro kämpades ner med 2–1 i förlängning.
Som ni kan läsa här ovan handlade det först och främst om debuterande målvakten Teemu Lassila och kultspelaren Tomi Kallio när Vida Arena bjöd sina 5504 åskådare på annandagshockey.
Sport • Publicerad 26 december 2013

Men så värst mycket mer än detta, och givetvis de två inspelade poängen, finns inte att sätta upp på Växjö Lakers pluskonto. Tränaren Sam Hallam var nöjd med att vinna men han var fullt riktigt också kritisk mot hur Lakersspelarna utförde vissa moment i spelet.

– Det finns en hel del detaljer i spelet där vi slarvar väldigt mycket. Exempelvis gör vi två grova misstag under det första boxplayet. Misstag som inte ska ske från så erfarna spelare och ingenting man ska behöva prata om under periodpausen på den här nivån, sa Hallam.

Annons

För Växjö Lakers fortsatta krigande om en plats på den övre halvan kan vi sammanfatta pudelns kärna i två meningar:

Ska man peka på något negativt som sticker ut är det vårt powerplay. Det är en av de stora klossarna i spelet där vi kan förbättra oss en hel del.

Så sa Sam Hallam inför annandagens ganska svala tillställning mot ett tajt och tätt Örebro som egentligen inte bjöd hemmalaget på någonting gratis. När det hela var över hade visserligen Tomi Kallio skickat in 2–1-pucken i spel fyra-mot-tre 19 sekunder in i förlängningen. Men det ska samtidigt sägas att powerplayspelet under ordinarie tid inte gav sken av att något hjul uppfunnits på nytt eller ens att Växjö Lakers har någonting stort på gång i spelformen.

– Det handlar mycket om mentalitet. Vad man vill stå för i sitt powerplay. Om man vill vara långsam och förutsägbar eller kvick och överraskande, svarade Sam Hallam rent allmänt när jag frågade honom om powerplay.

När jag frågade hur han tycker powerplayspelet såg ut från hans egen position i båset sa Hallam:

– Jag tycker inte att vi får med oss det vi tränar och det vi planlägger in i matchen på det sätt vi hoppas. Det är för långa stunder mellan de gånger det ser ut som det gör när vi tränar. Det kuggar inte i och det beror självklart på en självförtroendedel i den spelformen.

Som sagt: här finns pudelns kärna. Om Växjö Lakers vill vara ett topp 6-lag som går direkt till kvartsfinal efter omgång 55 måste spelet i numerära över- och underlägen höjas. Det kan räcka med en höjning med några få procent från dagens 11,21 i utdelningsprocent, vilket är sämst i hela SHL.

Växjö ligger i skrivande stund på en fin fjärdeplats i totaltabellen och många undrar på goda grunder hur det egentligen gått till. Laget har gjort 12 mål i PP och släppt in 23 i boxplay (där man även gjort två framåt).

En analytisk grundregel är att statistik alltid ska tas med ett helt kar salt innan alltför långtgående slutsatser kan dras. Alltså är spelet i numerära över- och underlägen bara en del av sanningen. För att få ett mått på hur bra ett lag är, sett till själva grundspelet, finns det dessvärre ingen datoriserad statistik. Själv för jag en egen SHL-tabell över målskillnaden i likaläge som jag enkelt uppdaterar efter varje omgång.

Så här ser den ut just nu:

Annons

1. Skellefteå 38 plusmål

2. Linköping 8

3. Frölunda 7

4. Växjö 6

5. Färjestad 5

5. Luleå 5

7. Modo 4

8. Brynäs 1

9. Örebro13 minusmål

10. HV 71 -18

Annons

11. Leksand -21

12. AIK -22

Den här tabellen visar vilket stabilt lag Växjö Lakers är när det handlar om spel i fem-mot-fem och fyra-mot-fyra. Den visar också exempelvis hur alarmerande svagt Leksands grundspel är trots lagets nuvarande femteplats i den riktiga SHL-tabellen. Den visar också vilket oöverträffat grundspel Skellefteå förfogar över. Västerbottningarna är det enda lag som just nu inte behöver bry sig överdrivet mycket om powerplay- och boxplaystatistiken. För alla övriga i den enormt jämna tabellen kommer utvisningarna att spela avgörande roller när slutspels- och kvalspelsbiljetterna ska delas ut. Det gäller inte minst Växjö Lakers och jag förstår varför Sam Hallam är orolig.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons