Två mål av Ijeh när Växjö DFF kryssade

Växjös anfallare Evelyn Ijeh höjde sig över mängden i en annars ganska jämn 2–2-match mellan allsvenska Smålandsrivalerna Växjö DFF och IFK Kalmar.
Växjö • Publicerad 11 februari 2023
Evelyn Ijeh gjorde båda Växjö DFF:s mål i 2–2-matchen mot IFK Kalmar.
Evelyn Ijeh gjorde båda Växjö DFF:s mål i 2–2-matchen mot IFK Kalmar.Foto: JOHANNA WALLEN
Matchfakta

Växjö DFF-IFK Kalmar 2–2 (1–0)

Mål: 1–0 (33) Evelyn Ijeh, 1–1 (51) Svea Rehnberg, 2–1 (59) Evelyn Ijeh, 2–2 (77) Nova Karlsson..

Växjö DFF:s lag (4–3–3): Malin Davidsson (45) – Amanda Altheden (60), Emma Pennsäter, (45) Thea Birgerud, Sophia Redenstrand – Olivia Mattsson (65), Heidi Ellingsen, Alexandra Jonasson – Juliette Kemppi (65), Evelyn Ijeh, Dessislava Dupuy (85).

Ersättare: Louise Högrell Ledbetter (46), Joanna Baekkelund (46), Tilde Johansson (60), Elin Nilsson (65), Rosa Herreros (65), Ella Nilsson (85).

– Evelyn Ijeh är otroligt stark men också teknisk. När hon flyttar på bollen i sidled är hon hal och svårtstoppad, säger Växjös tränare Olof Unogård.

Ijeh gav Växjö ledningen med 1–0 efter en dryg halvtimmes spel. En Ijeh-rusch avslutades med ett behärskat avslut i bortre gaveln.

Ijeh gav sedan Växjö ledningen även med 2–1. Fint framspelad av Juliette Kemppi tog sig Ijeh igenom IFK-försvaret och hittade en lucka tätt intill stolpen.

Det var Ijehs tredje mål under försäsongen – och hon är ensam Växjöspelare att ha hittat nätet under de tre matcher som Växjö spelat.

Inte heller mot IFK Kalmar fick Växjö lämna planen som vinnare.

Två individuella hemmamisstag resulterade i två IFK Kalmar-kvitteringar.

Först var det Växjös mittback Thea Birgerud som sköt håll i luften när hon skulle rensa bort bollen och Kalmars Svea Rehnberg kunde göra 1–1 efter 51 minuter.

Sedan var det Växjös inhoppande målvakt Louise Högrell Ledbetter som passade bollen rakt till Kalmars Nova Karlsson som på ett väldigt känsligt och fint sätt lobbade in bollen över hemmakeepern för 2–2 i minut 78.

– Det blev ett missförstånd där mellan ”Lollo” och Joanna (Baekkelund). Även vid Kalmars första mål kunde vi agerat bättre. Den typen av enkla misstag måste slipas bort innan serien kör igång, medger tränare Unogård.

”Bortsett från matchöppningen och en period mellan minut 70 och 80 tycker jag att vi var det bättre laget. Därför är det surt att vi inte fick vinna.”
Olof Unogård

En coach som annars var betydligt mer nöjd med den här insatsen än de två tidigare – mot Kristianstad (1–3) och Bröndby (0–5).

– Detta var en helt annan prestation från oss. I de två tidigare matcherna spelade vi 3–5–2, men det spelsättet kräver mycket av både ledare och spelare. Jag tror inte vi har den tid som behövs för att få det på plats. Nu spelade vi 4–3–3 och fick en helt annan bottenplatta att stå på.

Så det blir 4–3–3 även under 2023?

– Ja, det skulle jag säga. Sedan kommer vi att ha några alternativa system vid olika tillfällen, men 4–3–3 blir grunden, svarar Unogård.

Här saknas innehåll

Mot IFK Kalmar agerade alla hans tre mittfältare lite som ”åttor” och bäst av dessa var nya Heide Ellingsen som stundtals tycktes finnas lite överallt på planen.

Malin Davidsson vaktade målet i första halvlek och höll nollan, ytterbackarna Amanda Altheden och Sophia Redenstrand var duktiga liksom redan nämnda Evelyn Ijeh.

Juliette Kemppi visade att hon kan göra mycket nytta även som ytterforward i ett 4–3–3 trots att hon mest spelat som en av två anfallare.

Bra inhopp svarade även nya Rosa Herreros (ständigt på språng med förmåga att ”röra om i grytan”) samt unga Ella Nilsson (kort men respektlöst inhopp).

Emma Pennsäter byttes ut i pausen med en mindre känning i knäet.

– Bortsett från matchöppningen och en period mellan minut 70 och 80 tycker jag att vi var det bättre laget. Därför är det surt att vi inte fick vinna, avslutar Olof Unogård.