Annons

Tveksamt om Ingelstad har råd med nya elitserien

Till hösten förändras damernas elitserie i innebandy.
En lång och rak serie gör vägen krokig och svår för många lag.
Flera klubbar kan tvingas dra sig ur.
Ingelstads IBK är ett av lagen i den ekonomiska farozonen.
Sport • Publicerad 18 januari 2006

Tidigare har damerna i landets högsta serie delats upp i en norr- och en södergrupp med åtta lag i varje. Efter jul har de fyra bästa i varje grupp utgjort en superelitserie medan resterande åtta spelat i allsvenskan.

Svenska Innebandyförbundet har dock tagit beslutet att damerna, liksom herrarna, till hösten ska samlas i en rak 14-lagsserie.

Annons

Detta innebär problem för många lag.

IBC Engelholm tvekar.

Lockerud/Mariestad är bekymrade.

Boden sägs ha problem.

Liksom Ingelstad.

- Jag kan inte garantera att vi kan ställa upp i en serie med 14 lag, säger Ingelstads kassör Mattias Nilsson.

Och förklarar:

- Den här säsongen har vi en Norrlandsresa. Nästa säsong kan det bli fyra.

Bland tänkbara elitmotståndare till hösten hittar vi nämligen Örnsköldsvik, Boden samt Umelagen IKSU och Dalen.

Det blir dyrare, mycket dyrare, att delta i en sådan serie. IBC Engelholm, seriens sydligaste klubb, räknar med att resekostnaderna ökar med 200 000 kronor vid deltagande i den nya serien. Klubbledningen i Ängelholm är tveksam.

Annons

Enligt Mattias Nilsson måste Ingelstad öka sin omsättning med ungefär samma siffror som Engelholm.

- Det skulle jag tro. Efter säsongen får vi sätta oss ned, diskutera saken och se vad vi klarar av. Det kommer att bli mycket svårt.

Hur ska ni få in tillräckligt med pengar?

- Dels får vi försöka öka sponsorintäkterna, dels får vi leta efter diverse jobb vi kan utföra åt företag och åt kommunen. Kanske kan vi sköta städningen i hallen i Ingelstad, precis som Hovshaga gör i sin hall.

Ingelstads ordförande Jonas Gustavsson noterar att Ingelstads avancemang till elitserien fått positiva effekter för klubben. Fler och fler flickor har börjat intressera sig för innebandy i takt med att de skaffat sig idoler i A-laget. Det faktum att Ingelstad numera spelar sina hemmamatcher i Hovshaga har gjort att Växjöborna i större utsträckning än tidigare valt att lösa entrébiljett till matcherna.

- Det är en direkt del i att det gått ganska bra för laget. Nu känns det trist att förbundet lägger om seriesystemet. Det är väl ett led i en centralisering inom innebandysporten som syftar till att höja sportens status. Tyvärr innebär beslutet en risk att lag från småorter utestängs från högsta serien, säger Jonas Gustavsson.

Ingelstads elitseriedamer spelar utan ekonomisk ersättning. Till hösten lär de indirekt få betala för spel i en elitserie med 14 lag. Klubbens cirka 150 000 kronor i sponsorintäkter lär inte räcka speciellt långt.

- Det realistiska just nu är att se ganska pessimistiskt på saken, säger Mattias Nilsson.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons