Annons
München (SMP)
Lars Lagerbäck drar på smilbanden.
Det känns som ett gott tecken.
Men svensk VM-seger mot Tyskland i Tyskland?
Tillåt mig tvivla.
Sport • Publicerad 24 juni 2006
Stundens allvar. Henke och Zlatan på fredagens träning. Foto: Filip Sjöfors
Stundens allvar. Henke och Zlatan på fredagens träning. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Men visst kunde läget vara sämre.

När dessa rader knattras ner har svensk media just fått glutta på Sveriges träning under den stipulerade kvarten. Vi såg sammanbitna miner, inte ett leende, mest jox och trix med bollen á la beachen.

Annons

Zlatan såg inte ut som han brukar. Det kan vara inbillning, men det ser ut som om han sömngångaraktigt linkar sig fram utan lidelse. Som alltid på sin egen lilla del av planen.

Oroande domare

Zlatans ljumske är det enda fysiska frågetecknet i Lagerbäcks trupp. Men den svenske förbundskaptenens största huvudbry är varken Michael Ballack, Miroslav Klose eller Bastian Schweinsteiger. Det är en helt annan person på plan Lagerbäck bekymrar sig över, nämligen planens äldste. Han heter Carlos Simon, är från Brasilien och dömer matchen.

Relevant fråga: Pallar brassen trycket från 60 000 skrikande, tokiga, krävande tyska supportrar. Fruktar han att en ny lex Maier ska inträffa. Ni vet, när schweizaren Urs Meier dömde bort England i EM-kvarten 2004 mot Portugal och det engelska drevet bedrev häxjakt mot honom.

Rättvis kamp

Är Simon mutad? Jag tror inte det, men jag har med tiden insett att allt inte är vad det ser ut att vara. Kolla bara de italienska maffiametoderna i Juventus. Kolla muthärvan inom IOK. Klart att det kan hända att domare köps, även under ett världsmästerskap.

Lars Lagerbäck var noga med att, för andra dagen i rad, poängtera:

– Jag hoppas att vår brasilianske vän hanterar situationen på ett sådant sätt att vi får en rättvis kamp.

"Vår brasilianske vän".

Han sa verkligen så. Som om han nästan hoppades att herr Simon skulle höra eller läsa det någon gång före avspark och förstå budskapet.

Annons

Katastrof

Den gula febern har grasserat i Dortmund, i Berlin och i Köln. De svenska fansen har intagit VM och utsetts till turneringens bästa supportrar av tyska medier. Frågan är om inte Tyskland tycker att gult är fult i händelse av svensk triumf.

Tyskarnas förbundskapten Jürgen Klinsmann är milt uttryckt en smula annorlunda än sin svenske kollega. Under fredagen gick han ut i Tysklands största tidning med kommentaren:

– Når vi inte semifinal är det katastrof.

Inget för känsliga

Ett ganska puckat uttalande, med tanke på all orutin och den omänskliga press som präglar hans många ungdomar i truppen.

Kan Sverige dra nytta av det?

Klart vi kan.

Särskilt om vi skulle hålla 0–0 i paus.

Tyskland–Sverige är inget för känsliga tittare.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons