Annons

Experten om nya regelverket: "Får det enklare"

Europeiska fotbollsförbundet Uefa inför ett nytt finansiellt regelverk för kontinentens klubbar.
Ekonomi- och fotbollsjournalisten Olof Lundh varnar dock för konsekvenserna.
Fotboll • Publicerad 7 april 2022
Fotbollsexperten Olof Lund är något skeptisk till Uefas nya finansiella regelverk. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det tidigare regelverket introducerades 2010 under namnet financial fair play och gick i korta drag ut på att klubbarna inte skulle spendera mer än de tjänade.

Det var dock många som menade att reglerna inte efterföljdes. Manchester City och Paris SG har utan stora, synbara inkomster fortsatt att kunna betala stora transfersummor och löner tack vare bland annat uppumpade sponsoravtal med länder och företag i arabvärlden.

Annons

– Detta var någonting förre presidenten Michel Platini drömt upp för att klubbar inte skulle gå back och det visade sig vara väldigt svårt att genomföra i praktiken. Det enda skarpa fallet där Manchester City kastades ut ur Champions League förlorade man i idrottens skiljedomstol, Cas, säger Olof Lundh till TT.

Ett problem Uefa nu försöker komma till bukt med genom att inrätta ett nytt, finansiellt regelverk. Detta kallar man för financial sustainability, finansiell hållbarhet, och medför vissa förändringar i hur de europeiska storklubbarna förväntas hantera sin ekonomi.

"Storklubbarna får det enklare"

Det nya regelverket kan dock komma att underlätta för statskontrollerade klubbar.

– De får det enklare. En rik ägare tillåts nu skjuta in mer pengar och ta större förluster. Sponsoravtalen är fortsatt svåra att stoppa. Det är svårt att marknadstesta Qatar Airways för att se vad deras sponsring av PSG egentligen borde vara värd. Uefa har inte riktigt klarat det så man lägger ned detta och koncentrerar sig på annat, säger Lundh.

Enligt Uefa är de nya bestämmelserna fokuserade kring tre punkter: soliditet, stabilitet och kostnadskontroll.

För att hålla ordning på soliditeten ska en ny lag kring förfallna skulder införas. Kontroller ska genomföras varje kvartal och det kommer finnas mindre tolerans mot sena betalare.

Kostnadstak för spelartrupper

Uefa inför även ett kostnadstak för hur mycket en spelartrupp får kosta i hopp om en större kontroll av transfersummor och spelarlöner. Klubbar får numera endast spendera 70 procent av sina inkomster på löner, övergångssummor och agentavgifter.

– Uefa har haft detta som mål länge. Det är ett klokt regelverk men jag är ändå lite osäker då man tillåter större förluster än tidigare. Dessutom tror jag att agenter kan komma att utmana regelverket i Bryssel eftersom kraven på fri rörelse inom EU begränsas av detta, säger Lundh.

"Allt har gått till löner"

– Allt som har gått in i klubbarna har gått till löner och Uefa har velat närma sig nordamerikansk idrott med lönetak, men då det varit omöjligt att införa inom EU. Nu väljer man att göra det successivt för att först ge klubbarna en chans och därefter börja hota med transferförbud och liknande. Svårt läge för Uefa som ändå vill ha med de största lagen i sina turneringar.

TT: Vad innebär detta för svenska klubbar?

Annons

– Eftersom Sverige befinner sig en bit ner på näringskedjan kommer gapet till de största klubbarna bli större när det kommer in mer pengar i toppfotbollen. Däremot kommer man kunna generera högre intäkter via spelarförsäljningar och ur det perspektivet är det positivt, säger Olof Lundh.

Fakta: Financial sustainability

+ Ersätter tidigare regelverket financial fair play.

+ Kostnadstak för spelartrupper.

+ Tillåter klubbar att rapportera förluster på 618 miljoner kronor över tre år, jämfört 309 miljoner kronor tidigare.

+ Lägre tolerans mot sena inbetalningar.

+ Klubbar som bryter mot regelverket ska straffas sportsligt och finansiellt.

+ Börjar gälla från juni 2022.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons