Annons

Uefa tittade till nya arenan fotboll ? inför dam-em 2013

Uefa har synat Myresjöhus Arena. Betyget blev väldigt högt. – Den är utmärkt för dam-EM, säger Mikael Salzer.
Sport • Publicerad 14 mars 2012
Foto: 

Söndag: Solna.

Måndag: Norrköping och Linköping.

Annons

Tisdag: Kalmar och Växjö.

Onsdag: Göteborg och Halmstad.

Så ser jobbschemat inte ut för speciellt många. Men de senaste dagarna har delegater från Uefa just den tidsplanen. Det handlar om att besöka arenorna som dam-EM 2013 ska spelas på. I de flesta fall rör det sig om helt nybyggda arenor eller delvis nya arenor. Bara Örjans Vall i Halmstad som inte är det.

– Det är jätteviktigt för framgång att vi har nya arenor, säger Göran Havik, organisationschef för dam-EM 2013, och blickar ut över Myresjöhus Arena.

– I och med att den är så kompakt blir det en bra stämning som spelare och lag känner av. Jag har varit här flera gånger, senast för fyra fem månader sedan, men då hade de bara börjat med takbalkarna. Det är en stor skillnad nu. Den blir i sig ett lyft för damfotbollen, fortsätter han.

Uefa var där för att inspektera arenan och få information om dess faciliteter som medieplatser, vip, tv och parkering.

– Det är väldigt många fler funktioner under ett mästerskap än annars, som hur arenan ska designas, men detta är ett väldigt stort steg i planeringsstadiet. Nu ser vi hur det ser ut och vi tar ett stort steg i förberedelserna, säger Göran Havik.

Under tisdag förmiddag var representanterna från Uefa i Kalmar för att kolla in Guldfågeln Arena.

– Verkligen en framtidens arena. Känns som att den här kommer att gå i samma riktning. Den är utmärkt för dam-EM, säger Mikael Salzer, som har det yttersta ansvaret för turneringen.

Mästerskapet, som näst efter Champions League-finalen, är det viktigaste evenemanget för Uefa under nästa år.

Annons

– En av styrkorna när man vann i Sverige var att många arenor skulle byggas, konstaterar Salzer.

Göran Havik betonar dock att ingen ny arena görs för ett internationellt mästerskap, utan de byggs för klubbarna.

– Men detta ska bli jättekul och det känns verkligen spännande. Den ser verkligen ut som en arena, även om det är en bit kvar.

glada uefa-miner Mikael Salzer (blå hjälm) och Christophe von Wattenwyl (orange) var två av Uefa:s delegater på plats i Växjö under gårdagen. Här samtalar de med projektledaren Claes Risberg (längst till vänster).

Per Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons