Annons

Uefa: Vi ber om ursäkt

Under Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid utbröt kaos före matchstart. Nu har det europeiska fotbollsförbundet Uefa publicerat en ursäkt.
Fotboll • Publicerad 3 juni 2022
Uefa har nu kommit med en officiell ursäkt till supportrar. Arkivbild.
Uefa har nu kommit med en officiell ursäkt till supportrar. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Till följd av tumultet som orsakades i samband med årets Champions League-final på Stade de France i Frankrike har Uefa tvingats be om ursäkt.

"Uefa vill be om ursäkt till alla åskådare som upplevde skrämmande och hemska saker i samband med Champions League-finalen i Paris. Kvällen var ämnad till att vara en fotbollsfest för europeisk klubblagsfotboll. Inga supportrar ska behöva sättas i dessa typer av situationer och det får inte lov att hända igen", skriver de i ett uttalande på sin hemsida.

Annons

Finalen blev försenad i ungefär 40 minuter då tusentals supportrar försökt tvinga sig in på arenan med ogiltiga eller inga biljetter alls.

Macron vill kompensera

Människor kunde ses klättra över stängsel och en enorm trängsel uppstod varpå polisen valde att använda sig av tårgas och pepparsprej.

Frankrikes president Emmanuel Macron har enligt BBC uttalat sig till franska medier om händelsen. Han vill att supportrar som knuffats och inte fått sina platser de betalat för ska kompenseras.

– Mina tankar är med familjerna och jag har bett regeringen klargöra vad som hänt och ta reda på vilka som är ansvariga, sedan ska vi i detalj presentera det för engelsmännen och spanjorerna, säger Macron.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin skuldbelade Liverpools supportrar för scenerna och hävdade att så många som 40 000 personer ska ha försökt ta sig in på arenan med antingen falska eller inga biljetter alls.

Något som Liverpools vd kommenterade.

Kritik mot hanteringen

"Smärtan, sorgen, skadan och menen de (polisen, reds anm) åsamkade oss i lördags, och att nu få höra av en fransk minister att det bara är Liverpools supportrar som har orsakat problem, det är helt enkelt skamligt".

Real Madrid var också starkt kritisk till hanteringen av finalen.

"Våra supportrar förtjänar att få svar och att de ansvariga ställs till svars så att liknande händelser kan utrotas från fotbollen och idrotten", skrev Real Madrid i ett uttalande på sin hemsida.

En oberoende granskning ska genomföras och Uefa kommer att publicera hela resultatet på sin hemsida när den är färdig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons