Annons

Ukraina nobbar judo-VM efter beslutet

Ukraina åker inte till judo-VM i Qatar sedan Internationella judoförbundet (IJF) beslutat att låta ryssar och belarusier delta.
– Tyvärr vann ryska rubler, säger förbundskaptenen Vitalij Dubrova.
Judo • Publicerad 1 maj 2023
Ukrainskan Daria Bilodid, till höger, är en av de ukrainska judokas som nobbar VM på grund av ryskt och belarusiskt deltagande. Arkivbild.
Ukrainskan Daria Bilodid, till höger, är en av de ukrainska judokas som nobbar VM på grund av ryskt och belarusiskt deltagande. Arkivbild.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Med bara en vecka kvar till mästerskapet, som också är OS-kval, tog IJF beslut att låta ryssar och belarusier delta under neutral flagg.

– Vi hade väntat och hoppats att sunt förnuft skulle få råda. Men tyvärr vann ryska rubler, säger Vitalij Dubrova, förbundskapten för Ukrainas judolandslag, till nyhetssajtsen Tribuna, enligt Inside the games.

Annons

IJF säger att man ska arbeta med ett oberoende företag som ska genomföra bakgrundskontroller på ryssar och belarusier, för att se att de anmälda till mästerskap inte stödjer kriget i Ukraina eller har kopplingar till militären. Detta har varit ett krav från Internationella olympiska kommittén (IOK) i sina rekommendationer till idrotter som vill låta ryssar och belarusier tävla.

Elva judokas från Ryssland och Belarus har anmälts som neutrala till VM. Enligt den ukrainska idrottssajten Sport.ua representerar minst sju av de elva den militära idrottsklubben i Moskva, CSKA. Bland dem OS-bronsmedaljören Nijaz Iljasov som är löjtnant i ryska armén.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att tillåta militär personal från ett terroristland, som dödar ukrainare varje dag, att delta i internationella tävlingar, säger ukrainskan Daria Bilodid, tvåfaldig världsmästare och OS-bronsmedaljör.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons