Annons

Skidskyttens pappa fångad – stod över lopp

Samtidigt som ukrainska paralympier tävlar i Paralympics är det krig i hemlandet. En av skidskyttarnas pappa är tillfångatagen av rysk militär, och hon klarade därför inte att ställa upp i tisdagens tävlingar.
Trots motgångarna har det ukrainska laget gjort succé – och tagit 17 medaljer.
Paralympics • Publicerad 8 mars 2022
Guldmedaljören Iryna Bui, till höger, kramar om Oleksandra Kononova, vänster efter att de vann guld- och silvermedalj i damernas medeldistanslopp i skidskytte.
Guldmedaljören Iryna Bui, till höger, kramar om Oleksandra Kononova, vänster efter att de vann guld- och silvermedalj i damernas medeldistanslopp i skidskytte.Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

– Vi vill tillägna alla våra resultat och medaljer till alla ukrainare och alla soldater i den ukrainska armén som skyddar oss, säger guldmedaljören Iryna Bui, till arrangören.

I Paralympics har det gått fyra tävlingsdagar och det ukrainska laget har redan samlat ihop 17 medaljer – alla förutom en har kommit i skidskytte.

Annons

Men samtidigt som de tävlar om medaljer i Peking så härjas deras hemland av krig efter Rysslands invasion, något som i hög grad påverkar idrottarna, som bland annat hade stora problem med att ta sig till Kina på grund av oroligheterna.

"Min själ är med min familj"

Anastasia Laletina blev påmind om det inför tisdagens skidskyttetävlingar.

19-åringen var anmäld i den sittande kategorin, men strök sig kort innan loppet.

– Hennes pappa är soldat i den Ukrainska armén och blev tillfångatagen av ryska soldater. Hon blev väldigt påverkad av det och klarade inte att vara med i tävlingen, säger talespersonen Natalija Harach enligt NRK.

Enligt Harach ska Laletina få hjälp och stöd av medicinsk personal.

Hennes lagkamrater tävlade, men inte heller de kan låsas som att allt är frid och fröjd.

– Även om jag är här fysiskt och tävlar, så är alla mina tankar, mitt hjärta och min själ med min familj och mitt barn, säger Oleksandra Kononova, silvermedaljör i damernas medeldistans i skidskytte, till Paralympicsarrangören.

De ukrainska skidskyttarna har imponerat och tre gångar har det blivit trippelt blågult på pallen, första gången var i lördagens skidskyttesprint för idrottare med nedsatt syn. Andra gången var det damernas medeldistans i skidskytte för stående idrottare och den tredje var herrarnas medeldistans för idrottare med nedsatt syn.

Sex guld

– Jag är oerhört stolt att vi idag kan hissa den ukrainska flaggan i Peking, så alla alla personer kan se flaggan ännu en gång. Jag är stolt att jag fick det att hända, säger guldmedaljören i herrarnas skidskyttesprint och medeldistans för idrottare med nedsatt syn, Vitalij Lukjanenko.

Ukraina har just nu sex guldmedaljer, sju silver och fyra brons och ligger tvåa i medaljligan.

Ettan i medaljligan är värdnationen Kina med 27 medaljer, åtta guld, åtta silver och elva brons. Sverige ligger på en 15:e plats i medaljligan med tre medaljer, ett guld och två brons.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons