Annons

Ukrainas bojkotthot oroar IOK

Ukrainas beslut att bojkotta OS i Paris nästa år om ryssar deltar gör IOK bekymrad.
"Ett sådant beslut skulle bara skada den ukrainska idrotten och inte på något sätt påverka kriget som världen vill stoppa och IOK så häftigt fördömt", skriver IOK på sin webbplats.
Olympiskt • Publicerad 6 april 2023
De olympiska ringarna i Paris, där sommar-OS ska gå nästa år. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Den 1 april beslutade Ukrainas kabinettsminister Oleh Nemtjinov att man skulle bojkotta OS om ryssar och belarusier tillåts delta i sommar-OS i Paris. Att det är ett politiskt beslut anser Internationella olympiska kommittén, IOK, är oroväckande.

"Det här väcker allvarliga frågor om ukrainsk idrotts självständighet. IOK har alltid ansett att det inte är upp till regeringar att besluta i vilka internationella tävlingar som de aktiva kan ställa upp i", skriver IOK.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidigare i år sagt att ryska idrottare inte har någon plats i spelen i Paris. Nemtjinov antydde för några dagar sedan att de ukrainska idrottsförbund som låter de aktiva ställa upp i OS-kval mot ryssar borde förlora sin status, skriver BBC.

IOK säger att de idrottare som ändå väljer att ställa upp kan får stöd från den olympiska rörelsens solidaritetsfond.

IOK har ännu inte tagit något beslut om ryskt och belarusiskt deltagande i OS. Däremot rekommenderar man OS-idrotternas internationella förbund att tillåta individuella idrottare från Ryssland och Belarus att få tävla under neutral flagg. I alla fall om de inte aktivt stödjer kriget i Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons