Annons

Ukrainas Svitolina vägrar möta ryskor

Ukrainas toppseedade tennisspelare Elina Svitolina vägrar att tävla mot ryska och belarusiska spelare och kritiserar hur de internationella tennisorganisationerna har hanterat kriget i Ukraina.
Flera ryska tennisspelare tar samtidigt avstånd från kriget.
Tennis • Publicerad 1 mars 2022
Ukrainas Elina Svitolina vägrar tills vidare att möta ryska och belarusiska spelare. Arkivbild.
Ukrainas Elina Svitolina vägrar tills vidare att möta ryska och belarusiska spelare. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Elina Svitolina är rankad nummer 15 i världen och är toppseedad i WTA-turneringen Monterrey Open i Mexiko, där hon under tisdagen skulle ha mött ryska Anastasia Potapova i sin första match.

"Jag kommer inte att spela mot några ryska eller belarusiska spelare i Monterrey, eller någon annan turnering heller för den delen, tills att våra organisationer vidtar nödvändiga åtgärder," skriver Svitolina på Twitter.

Annons

27-åringen påpekar att hon inte lägger skulden för kriget på ryska idrottare.

"Jag vill hylla alla spelare, särskilt ryska och belarusiska, som på ett modigt sätt har tagit avstånd från kriget. Deras stöd är viktigt."

"Fred förenar"

Hennes tänkta motståndare, 20-åriga Anastasia Potapova, har svarat med ett eget uttalande på sociala medier:

"Jag är emot sorg, tårar och krig. Fred förenar världen, och alla borde förbli humana."

Flera andra ryska tennisspelare tar också öppet avstånd från kriget. Anastasia Pavljutjenkova, rankad nummer 14 i världen, skriver på Twitter:

"Stoppa våldet, stoppa kriget."

Däremot är den alldeles nyblivne världsettan på herrsidan, ryske Daniil Medvedev, inte lika tydlig i sin kritik.

"Det är en stor ära att ta över den här positionen (att vara världsetta). Jag är säker på att folk förstår att det är med blandade känslor när det sker den här veckan", skriver Medvedev på Twitter.

Kravet: Följ IOK

Ukrainska tennisförbundet vill att Internationella tennisförbundet (ITF) omedelbart utesluter Ryssland och Belarus, samt stänger av dem från att delta i turneringar. I stället vill de ukrainska tennisspelarna att Internationella olympiska kommitténs rekommendationer om att endast tillåta ryska och belarusiska idrottare under neutral flagg följs.

"Situationen kräver ett tydligt ställningstagande från våra organisationer: ATP, WTA och ITF", säger Svitolina.

WTA har ännu inte kommenterat kraven, enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons