Annons

Ukrainska stjärnan: Kasta ut ryssarna

Ukrainska tennisstjärnan Marta Kostjyuk kräver att ryska spelare portas från WTA- och ATP-turneringar.
Tennis • Publicerad 11 mars 2022
Marta Kostjyuk vill att WTA och ATP kastar ut alla ryska spelare. Arkivbild.
Marta Kostjyuk vill att WTA och ATP kastar ut alla ryska spelare. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Den 19-åriga ukrainskan mötte pressen efter att ha besegrat belgiska Maryna Zanevska i sin första match i storturneringen Indian Wells.

Marta Kostjyuk berättar att det är svårt att spela tennis samtidigt som det pågår ett krig i hemlandet.

Annons

– Helt ärligt, i det mentala tillståndet jag är i, var det väldigt tufft att gå ut på planen i dag, säger hon. Motståndaren Zanevska är också född i Ukraina och spelarna höll om varandra en längre stund efter matchen.

Kostjyuk passade på att kritisera både WTA och ATP för bristen på sanktioner mot ryska spelare. Alla turneringar i Ryssland har ställts in och det ryska landslaget får inte spela Davis Cup, men individuella ryska spelare, som världsettan Daniil Medvedev, är fria att tävla.

– Jag håller inte med i det som görs. Se bara på vad andra idrotter gjort, säger hon och refererar till att andra idrotter stängt av ryska och belarusiska idrottare helt.

Hon är inte heller imponerad över uttalanden från ryska idrottare. Daniil Medvedev säger till exempel att han beklagar situationen men vill inte fördöma den ryska invasionen.

– Ingen kan inte vara neutral i det här. 'Nej till krig'-uttalanden sårar mig, för de har ingen substans, säger Kostjyuk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons