Stor svenskkväll i Champions League

Det var en framgångsrik kväll för svenskarna i Champions League-fotbollen. Marcus Berg gjorde karriärens första mål i turneringen och Emil Forsberg fullbordade Leipzigs vändning mot Paris Saint-Germain.
Fotboll • Publicerad 4 november 2020
Emil Forsberg jublade högt efter sitt avgörande straffmål hemma mot Paris Saint-Germain i Champions League.Foto: Michael Sohn/AP/TT
Marcus Berg gjorde sitt första Champions League-mål i kväll – men det räckte inte när Krasnodar tappade mot Sevilla.Foto: Miguel Morenatti/AP/TT

Landslagsspelarna Marcus Berg och Kristoffer Olsson var med i startelvan när Krasnodar besökte Sevilla i Champions League-gruppspelet.

Efter 17 minuter fälldes Berg precis utanför straffområdet. På efterföljande frispark skruvade Sjapi Suleijmanov in 1–0 för gästerna.

Fyra minuter senare ordnade Berg en straff, och förvaltade den på bästa sätt fram till 2–0 – svenskens första Champions League-mål i karriären. I slutet av halvleken kom Kristoffer Olsson fri – men fälldes av Jesús Navas, som visades ut.

Trots att Krasnodarsvenskarna var i händelsernas centrum reducerade spanjorerna genom Ivan Rakitic, och kvitterade genom inbytte Youssef En-Nesyri i andra halvlek. Marockanen fortsatte sitt succéinhopp genom att trycka in 3–2 för andalusierna tre minuter senare, och vändningen var fullbordad.

Havertz coronapositiv

Sevillas 3–2-seger hemma mot svensklaget Krasnodar innebar att laget, tillsammans med Chelsea, skapade sig ett rejält grepp om slutspelsplatserna i grupp E.

Engelsmännen körde å sin sida över franska Rennes på hemmaplan efter två straffmål från tyske Timo Werner och ett mål från Tammy Abraham.

Före avspark på Stamford Bridge meddelade Chelseas tränare Frank Lampard att talangfulle tyske mittfältaren Kai Havertz testat positivt för covid-19 och blir borta från spel på obestämd tid.

Forsberg matchhjälte

I Leipzig kom Paris Saint-Germain till start utan Neymar och Kylian Mbappé. Trots det fick laget en drömstart när hemmalagets Dayot Upamecano slarvade och Ángel Di María kunde lyfta in 1–0 för gästerna.

Samme Upamecano orsakade sedan en straff – men Peter Gulacsi räddade Di Marías svaga försök.

Leipzig kvitterade strax innan paus genom Christopher Nkunku efter ett fint anfall från tyskarna.

Efter paus fick hemmalaget även de en straff, när PSG:s Presnel Kimpembe tog med handen. Emil Forsberg klev fram – och satte dit straffen som betydde 2–1.

PSG kom aldrig riktigt nära en poäng, och både Idrissa Gueye och Kimpembe blev också utvisade efter dubbla varningar. Leipzig studsar därmed tillbaka efter förra veckans debacle mot Manchester United (0–5) i grupp H.

Manchester United följde upp förra veckans storseger mot Leipzig med ett bottennapp mot Basaksehir. Dubbla försvarstabbar gjorde att det turkiska hemmalaget kunde göra två mål före paus.

Victor Nilsson Lindelöf, som var bänkad, fick inte se någon upphämtning, och Istanbul-laget kunde hålla ifrån och vinna med 2–1.

Haaland tvåmålsskytt

I Budapest fick Bergs, Olssons, Forsbergs och Lindelöfs svenske landslagskollega Dejan Kulusevski från bänken se sitt Juventus besegra ungerska Ferencváros med 4–1.

Álvaro Morata blev stor matchhjälte med sina två inledande mål för italienarna. "Juve" är trots segern kvar på andra plats i Champions Leagues grupp G då ettan Barcelona besegrade Dynamo Kiev med 2–1 på bortaplan. Argentinske lagkaptenen Lionel Messi och mittbacken Gerard Piqué blev spanjorernas målskyttar i Ukraina.

I grupp F tog Borussia Dortmund en nödvändig seger i kampen om åttondelsfinalplatserna. 3–0 borta mot belgiska Club Brygge, efter bland annat två mål från norska stjärnskottet Erling Braut Haaland, innebar att det tyska laget passerade Brygge och Lazio upp till första plats efter halva gruppspelet spelat.

Onsdagskvällens andra tidiga match spelades mellan Zenit S:t Petersburg och Lazio. Där ledde länge hemmalaget efter mål av Alexander Jerotjin.

Men bortalaget krigade på, och kom ikapp. Fyra minuter efter att Felipe Caicedo blivit friad från ett rött kort rakade han in 1–1 inför ett folktätt Gazprom Arena, och italienarna kunde få med sig en poäng hem till Rom.