Annons

Uppgifter: Ishockey-VM flyttas till Moskva

Att ishockey-VM spelas i Belarus nästa år tycks allt mer osannolikt.
Nu skriver The Hockey News-reportern Ryan Kennedy att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) planerar att flytta mästerskapet till Moskva. Uppgifterna är inte bekräftade.
Ishockey • Publicerad 16 december 2020
Blir det VM i Minsk eller inte? Nu kommer uppgifter om att mästerskapet flyttas till Moskva. Arkivbild.
Blir det VM i Minsk eller inte? Nu kommer uppgifter om att mästerskapet flyttas till Moskva. Arkivbild.Foto: Vesa Moilanen

"IIHF kommer att flytta VM från Belarus till Moskva. René Fasel (ordförande i IIHF) åker till Ryssland för att prata med Tretiak (Vladislav, ordförande för ryska ishockeyförbundet) om frågan. Medarrangören Lettland behåller sina matcher", skriver Ryan Kennedy på Twitter.

Fortfarande finns inget officiellt besked om ishockey-VM kommer att arrangeras i Minsk eller inte, och i går meddelande IIHF att man behöver ytterligare tid på sig för att överväga frågan.

Annons

Det är det politiska läget i Belarus som gjort att många ifrågasatt lämpligheten i att arrangera ishockey-VM där nästa år. Medarrangören Lettland har krävt att Belarus ersätts av en annan huvudarrangör och IIHF har inrättat en expertgrupp som utreder saken.

"Komplext"

– Det är en komplex fråga med flera perspektiv så jag förstår att IIHF vill ge det mer tid. När man ser medierapporteringen om demonstrationer, våld, olika gripanden och annat finns det ett väldigt stort mänskligt perspektiv. Sedan finns ett hockeyperspektiv som handlar om hälsa och säkerhet, sade Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till TT efter att beskedet att ett beslut dröjer.

Expertgruppen har även uttryckt sin skepsis över Belarus hantering av coronapandemin, både när det gäller antalet fall samt myndigheternas åtgärder.

– Från svensk sida har vi lyft fram hälsa och säkerhet, alltså det politiska läget i landet men också covid-19-situationen. Det är avgörande för oss, sade Larsson.

Ökad press

Pressen på att flytta VM från Belarus har förstärkts de senaste dagarna då landets hockeyordförande Dmitrij Baskov anklagas för att ha medverkat i en dödsmisshandel av en regimkritiker.

När IIHF tar beslut i VM-frågan är oklart, men nästa möte med de nationella förbunden är planerat till den 1 december.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons