Annons

USA kan åtala ryssar i Valieva-fallet

USA kan komma att åtala de ryssar som legat bakom att den 15-åriga konståkaren Kamila Valieva testat positivt för en otillåten hjärtmedicin.
Det säger chefen för USA:s antidopningsorganisation, Travis Tygart, till nyhetsbyrån Reuters.
Konståkning • Publicerad 11 februari 2022
Kamila Valieva under lagtävlingen i OS.Foto: David J. Phillip/AP/TT

För två år sedan beslutade USA om en lag som tillåter amerikanska åklagare att åtala personer, även utländska, om deras agerande påverkat amerikanska idrottares resultat.

– Lagen har används som skydd i ett OS, säger Tygart till Reuters, och refererar till sommarens OS i Tokyo. En man från Texas anklagas för att ha distribuerat dopningsmedel till aktiva som deltog i OS i Tokyo.

Annons

– Och lagen kommer att användas för att skydda andra OS när folk fortsätter att dopa sig.

Enligt lagen är det inte dopade idrottare utan personer runt omkring dem som kan åtalas i USA.

– I samma minut som en läkare, en tränare, en regeringstjänsteman fängslas i USA för dopning i ett evenemang som OS kommer man att se en snabb minskning av dopning. Folk kommer att förstå att det finns en ny sheriff i staden och att man kan få ordentliga straff, säger Jim Walden, advokat som var med och tog fram lagen, till Reuters.

Valieva testade positivt för den förbjudna medicinen Trimetazidin före OS, men provsvaret dröjde till dess att det 15-åriga stjärnskottet i konståkning redan hade tävlat i lagtävlingen i OS, som Ryssland vann. Om hon fälls förlorar Ryssland guldet, som då går till tvåan USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons