Annons

Välbe om neutrala ryska idrottare: "Förrädare"

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe tycker inte att ryssar ska gå med på att tävla under neutral flagg.
– De är förrädare och ska inte få någon hjälp, säger hon till tv-bolaget Match.
Skidor • Publicerad 12 april 2023
Jelena Välbe. Arkivbild.
Jelena Välbe. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Den förra skidstjärnan sade redan i mars, efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) föreslagit att ryssar och belarusier kan få börja tävla internationellt igen under neutral flagg, att det var oacceptabelt.

– Jag anser att det är oacceptabelt att vi ska åka på tävlingar och vara dörrmattor, något som man torkar fötterna på, sade hon till Match, som ägs av det statliga energibolaget Gazprom och har nära kopplingar till presidenten Vladimir Putin.

Annons

I en ny intervju svarar hon på frågan om idrottarna själva ska få bestämma hur de vill göra:

– Jag är för att varje person ska få bestämma själv. Men samtidigt är jag djupt övertygad om att 99,99 procent av ryska idrottare kommer att svara "nej", säger hon.

För att få tävla internationellt anser IOK att det också ska ställas krav på att ryssar inte stödjer kriget i Ukraina och inte har någon militär koppling. Ryssar som skulle gå med på att tävla under sådana förhållanden kommer sannolikt inte att få någon statlig hjälp.

– För mig är de förrädare och ska inte få någon hjälp, säger Välbe.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons