Annons

van der Poels konkurrenter stoppas från VM

Internationella skridskoförbundet stoppar ryska och belarusiska åkare vid skridsko-VM i Hamar i helgen. Det innebär att två av Nils van der Poels största konkurrenter, Sergej Trofimov och Jegor Junin, inte kommer till start.
Skridsko • Publicerad 2 mars 2022
Nils van der Poel tog OS-guld på 5|000 och 10|000 meter i Peking. Arkivbid.Foto: Christine Olsson/TT

– Det ger Nils van der Poel en bättre chans att gå hela vägen, absolut, säger Mattias Hadders på Svenska skridskoförbundet.

Internationella skridskoförbundet har varit sena med att fatta beslutet om hur det ska förhålla sig till ryska och belarusiska idrottare i skuggan av kriget mot Ukraina.

Annons

Först talades det om att de ryska åkarna inte skulle komma för att de inte kunde flyga ut från Ryssland när det internationella luftrummet stängdes. Men flera av åkarna befann sig då redan på plats i Europa.

Norska förbundet sa nej

Redan den 26 februari gick det norska skridskoförbundet ut och sade att det inte vill att ryska och belarusiska åkare skulle tillåtas delta vid mästerskapet.

Men det dröjde till tisdagen innan det internationella förbundet till slut kom med sitt besked. Åkare, ledare och delegater stoppas från att delta. De stoppas bland annat med hänvisning till "alla deltagares säkerhet", skriver förbundet på sin hemsida.

– Det här är ett sätt att markera. Ryssland har startat krig mot Ukraina. Det är bra att man beslutar om ett kollektivt straff, säger Mattias Hadders.

Öka van der Poels chanser

Beslutet kommer att öka Nils van der Poels chanser. Grundregeln är att bara de åtta bästa efter tre distanser får köra de avslutande 10 000 meters-loppet. Möjligheten att nå dit ökar.

Den dubble OS-guldmedaljören är seedad åtta inför mästerskapet. Men med de två ryssarna borta flyttas han upp två steg. Och det är på van der Poels favoritdistans 10 000 meter som han har chansen att utmana de andra åkarna om medaljerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons