Annons

Vändningen: Beslut om Ryssland kan skjutas upp

Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) ser ut att skjuta på beslutet om att släppa in idrottare från Ryssland och Belarus till i höst.
Positivt, tycker Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet:
– Då får vi längre tid på oss att påverka andra ledamöter att gå på vår linje.
Skidor • Publicerad 10 maj 2023
Ryske längdstjärnan Aleksander Bolsjunov tog OS-guld i skiathon 2022. Arkivbild.
Ryske längdstjärnan Aleksander Bolsjunov tog OS-guld i skiathon 2022. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/AP/TT
Karin Mattsson. ordförande i Svenska skidförbundet. Arkivbild.
Karin Mattsson. ordförande i Svenska skidförbundet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Tidigare har det sagts att Fis-styrelsen den 24 maj ska bestämma om ryssar och belarusier får komma tillbaka till skidfamiljen. Men nyligen talade Karin Mattsson med Fis-ordföranden Johan Eliasch som sade att beslutet inte kommer att tas förrän i höst.

– Då förstod jag på honom att frågan inte kommer att vara på agendan nu i maj, säger Karin Mattsson, som inte vet varför Fis eventuellt ska skjuta på beslutet.

Påverka ledamöter

Annons

Flera andra internationella idrottsförbund har på senare tid hävt sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Nu befarar Karin Mattsson att Fis-styrelsen följer efter och är därför glad att beslutet sannolikt blir framskjutet:

– Hade man bestämt sig för att inte öppna för dem hade det varit ännu bättre. Men där tror vi inte att korten låg. Vi var oroliga för att det skulle gå åt andra hållet. Därför tycker vi att det är positivt om beslutet skjuts framåt. Då får vi längre tid på oss att påverka andra ledamöter.

Samtal i sommar

Det finns en enighet bland de nordiska och baltiska länderna om att inte släppa in Ryssland och Belarus. Men i övrigt är det ovisst. Därför är Karin Mattsson glad om det blir mer tid för ”nej-sidan” att markera sin ståndpunkt i olika sammanhang.

– Nu hade Fis en konferens i Dubrovnik. Vi hade personer på plats och naturligtvis fördes det informella samtal om detta. Men själva Fis-kongressen i maj sker digitalt. Då finns inte den möjligheten på samma sätt. I sommar kommer vi sedan att hålla frågan levande på olika sätt. Det är viktigt för oss, värderingsmässigt.

TT: Hur lång tid före världscupen måste man ta ett beslut?

– Det finns många parametrar i den frågan. Det finns också en baksida att förutsättningarna inte är tydliga när man kommer för nära världscupen. Vi vill att våra aktiva ska veta vad som gäller. Ett besked att ryssar och belarusier inte får delta kan däremot komma närmare inpå världscupen.

Karin Mattsson tror att definitivt besked om beslutet skjuts till hösten kommer cirka en vecka innan när agendan för Fis-kongressen kommer ut.

Det är 21 personer i Fis styrelse som ska rösta och majoritetsbeslut avgör frågan.

Uteslutna från Fis-möte

Uteslutningen av ryssar och belarusier märks nu tydligare även på Fis-konferenserna. Svenska längdchefen, Lars Öberg, berättar att delegater från dessa nationer fanns med på höstmötet, men var inte välkomna till förra veckans vårmöte i Dubrovnik.

– På det här mötet fick de endast vara med digitalt och lyssna. Man hade även tagit bort deras rätt att få rösta i de olika frågorna, berättar Lars Öberg.

Fakta: Idrottens sanktioner mot Ryssland och Belarus

När kriget i Ukraina bröt ut i februari 2022 beslutade en i stort sett enig idrottsvärld att helt eller delvis stänga av idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla internationellt.

I slutet av januari i år meddelade Internationella olympiska kommittén att man vill ”försöka hitta en väg” för ryssar och belarusier att delta OS i Paris 2024 och OS i Milano/Cortina 2026.

IOK rekommenderar att idrottare från dessa länder ska få tävla som neutrala. Det innebär att flaggor inte får synas och att nationalsånger inte får spelas.

Något definitivt beslut om OS är dock inte taget. Flera problem återstår att lösa, bland annat kring kvalen.

Efter IOK:s svängning har bland annat bordtennis, fäktning, taekwondo, judo och golf hävt sanktionerna. Fler idrotter väntas följa efter.

Minst 250 ukrainska idrottare har dödats i det ryska anfallskriget. Ukraina hotar att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får vara med.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons