Annons

Vändningen: OS-stjärnor uppmanas ta tredje dos

Coronasmitta härjar i den alpina världscupen och det finns en oro kring den snabba smittspridningen. Framför allt med tanke på OS som bara är en månad bort.
Nu hjälper SOK svenska OS-stjärnor genom att erbjuda vaccinationstillfällen för dem som kan få sin tredje dos.
Olympiskt • Publicerad 5 januari 2022
Längdskidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.
Längdskidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har därmed delvis svängt i frågan om en tredje dos för idrottare inför OS.

Så sent som i slutet av november sade verksamhetschefen Peter Reinebo att han inte trodde att det skulle bli aktuellt för särskilt många.

Annons

– Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS, sade Reinebo då.

Nu, med en månad kvar till OS, säger SOK:s läkare Jakob Swanberg att det är "vår starka rekommendation att de som fick sin andra dos för sex månader sedan tar en tredje".

– Förutsatt att man kan göra det i rimlig tid innan man ska tävla så man inte riskerar att få sin tävling förstörd av vaccinbiverkningar, säger Swanberg.

Senare i januari

För att underlätta för redan OS-klara idrottare, som i så stor utsträckning som möjligt ska slippa avbryta tävlingsprogrammet, har SOK genom ett samarbete med Sophiahemmet i Stockholm kunnat ordna med två vaccinationstillfällen i januari för en tredje dos vaccin. Swanberg understryker att det inte handlar om några extradoser och vaccinationen gäller enbart dem som enligt de svenska riktlinjerna får vaccinera sig, det vill säga de som tog dos två för minst ett halvår sedan.

– Tillfällena blir senare i januari, men inte för nära avresa mot Kina så man har lite marginal för eventuella biverkningar. Vi uppmanar alla att prioritera det här, sen är det var och ens fria vilja.

Damerna värst drabbade

Smittspridningen av covid-19, framför allt den nya omikronvarianten, är stor på många håll i världen. Bland annat har den letat sig in i alpina världscupen, framför allt damernas, där minst åtta skidåkare inte kom till start i tisdagens slalomtävling i Zagreb – tre schweiziskor, två österrikiskor, en amerikanska, en norska och en italienska, enligt tv-bolaget NBC.

Även det svenska alpina landslaget har fått in smittan där flera har konstaterats smittade. Swanberg, som även är landslagsläkare i alpina landslaget, vill dock inte säga om smittan finns i damernas, herrarnas eller i båda landslagstrupperna.

Han bekräftar i alla fall att det verkar vara damernas världscup som är värst drabbad.

– Kanske är det där som det börjat, säger han.

En landslagsledare har sagt till Viaplay att damtävlingarna i Lienz i mellandagarna blev en smitthärd.

Oro för smittspridning

Annons

Swanberg säger att det finns en oro i den alpina världen för den snabba smittspridningen.

– Dels såklart på grund av att det är en sjukdom och potentiellt en allvarlig sjukdom. Dels också för att man inte kan utföra sitt jobb, inte kan tävla, det kan för vissa vara oerhört stressande. Många är i en situation då de strävar efter att kvalificera sig till de sista OS-platserna, så det är oerhört viktiga tävlingar som nu kommer. Det blir förstås en stor stress att ha det här hotet hängande över sig, säger han.

Inför sommar-OS i Tokyo var inte vaccin obligatoriskt. Men merparten i den svenska truppen var ändå vaccinerade genom Internationella olympiska kommitténs program.

Fakta: Smittskyddsåtgärder före och under OS

För att få åka till OS i Peking krävs att en person är vaccinerad enligt sitt hemlands vaccinationsprogram, i Sverige räknas man som fullvaccinerad efter två doser.

Den som inte vill vaccinera sig, eller som inte är fullvaccinerad, måste sitta i karantän i Peking i 21 dagar innan personen släpps in i OS-bubblan.

Förutom att vara vaccinerad måste alla de som ska vara med på OS, aktiva och ledare, redan två veckor före avresan dagligen svara på frågor om hälsan och ta tempen. Alla ska dessutom testas två gånger före avfärden och även vid ankomsten till Kina. Därefter gäller testning varje dag, samt fylla i hälsoformulär och ta tempen.

Alla aktiva och ledare lever i en OS-bubbla och får inte röra sig utanför den, vilket i praktiken innebär att man enbart får röra sig mellan boendet och tränings- och tävlingsanläggningar. Särskilda transporter gäller för alla i OS-bubblan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons