Annons

Världsårsbästa av Duplantis

Armand Duplantis satte världsårsbästa när han klarade 6,01 i det första försöket i nederländska Hengelo.
Friidrott • Publicerad 6 juni 2022
Armand Duplantis klarade 6,01 i Nederländerna. Arkivbild.
Armand Duplantis klarade 6,01 i Nederländerna. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Det var egentligen aldrig någon tvivel om att Armand Duplantis skulle vinna stavhoppet på friidrottsgalan i Hengelo.

När svensken seglade över ribban på 5,80 var det ingen annan som kunde matcha honom.

Annons

Duplantis valde sedan att lägga upp ribban på 6,01 – för att ta över världsårsbästat från amerikanen Chris Nilsen som klarat sex meter hemma i USA.

Trots det småkyliga vädret i Nederländerna seglade Duplantis över även den höjden redan i det första försöket, med lite darr på ribban.

I VM-orten Eugene tidigare i våras fick 22-åringen nöja sig med "bara" 5,92, men med en dryg månad kvar till mästerskapet har han nu påbörjat en ny svit med tävlingar över sex meter.

I kultävlingen slutade Fanny Roos på femte plats. I ett startfält där flera av deltagarna satte säsongsbästa var Roos 18,57, en halvmeter från hennes eget säsongsbästa, inte tillräckligt för att föra upp henne i toppstriden. Vann gjorde amerikanskan Chase Ealey som stötte såväl personbästa som världsårsbästa med 19,98.

Meraf Bahta sprang i mål på 10 000 meter på 31.51,53, en tid som räckte till plats 19.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons