Annons

Vasaloppet: ”Gärna dubbla toppluvor”

Bister kyla ställde till det för hundratals åkare i Vasans öppna spår. Inför starten av Vasaloppet väntas varmare temperaturer men trots det uppmanas åkare att klä sig för kyla.
Mora • Publicerad 3 mars 2018

– Gärna dubbla toppluvor, säger sportchefen Tommy Höglund.

Väder

Annons

Termometern visade minus 28 grader när åkarna ställde upp för starten av Vasaloppets öppna spår på söndagen. Flera hundra skidentusiaster vände i dörren, ytterligare några hundratal vände hem efter att ha kört några kilometer i spåret. Många fick problem med förfrusna händer och fötter längs de 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora.

Vasaloppets chefsläkare Ulf Hållmarker uppger att mellan 20 och 40 åkare i den gångna helgens två öppna spår sökte hjälp efter att ha förfrusit fingrar eller tår.

– Det kan vara fingertoppar eller tår som blir frostiga och förlorar blodtillförseln. Man gör ingenting akut utan låter kroppen återhämta sig, men vissa områden kan blir skadade. Det var inget som vi kunde bedöma skulle leda till amputation, säger han.

Kylan gjorde också att fler än vanligt lät bli att starta.

– Normalt har vi 15 procent av de anmälda som inte kommer till start på grund av influensa eller att de har tränat för dåligt eller vad det nu kan vara. I måndags var det 18 procent, så det var några hundra fler än vanligt, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Kölden i Dalarna har hängt som ett hot inför starten i tävlingsloppet, men på söndag ser åkarna ut att få vädergudarna med sig. SMHI förutspår mellan minus tolv och minus sju grader.

– Spåren kommer att hålla bra, det blir lätt att valla och det är inte för kallt att köra. Det ser egentligen ganska perfekt ut, säger Tommy Höglund.

Han varnar dock för att temperaturer runt minus tio grader också kan ställa till problem.

– Vi vill att man tänker på att klä sig varmt. Det viktiga är händer, fötter och huvud. Vantar i stället för handskar, gärna dubbla toppluvor och kanske glasögon. Vi har haft folk som har sökt hjälp för att de har haft ont i ögonen, säger Höglund.

Ulf Hållmarker har ytterligare råd som underlättar i kylan.

– Drick varmt och stanna inte föra att vila i kylan. Blir du trött, kör långsamt till en värmestuga.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons