Annons

Het damkamp i Vasaloppets sista två mil

När det återstår 23 kilometer av Vasaloppet kan norskan Astrid Øyre Slind ha avgjort tävlingen.
Står hon på i samma tempo kan hon slå Lina Korsgrens rekordtid från 2021.
Skidor • Publicerad 6 mars 2022
Britta Johansson Norgren tätt följd av Norges Astrid Øyre Slind på väg in till kontrollen i Evertsberg.
Britta Johansson Norgren tätt följd av Norges Astrid Øyre Slind på väg in till kontrollen i Evertsberg.Foto: Ulf Palm/TT

Hon drog stenhårt uppför Lundbäcksbacken, före Oxberg, men långloppsikonen Britta Johansson-Norgren hängde med. Men strax före Gopshus mellan Oxberg och Hökberg gjorde norskan ett ryck som innebar att hon kom loss.

När det börjar dra ihop sig i årets Vasalopp är utvecklingen i damtävlingen mest intressant. Flera av förhandsfavoriterna som Lina Korsgren, som vann Vasaloppet i fjol och året innan det, Ida Dahl och Marit Bjørgen är avhängda.

Annons

Kvar i tätstriden är Astrid Øyre Slind och Britta Johansson Norgren som kör i ett rekordtempo.

Astrid Øyre Slind hade en fin inledning på säsongen när hon bland annat vann premiären av Ski Classics i Grönklitt, men sedan insjuknande hon i covid och tappade formen.

Nu är hon tillbaka och utmanar om segern. När drygt två mil återstår imponerar hon stort – och det ska mycket till för att Johansson Norgren ska ta ikapp.

Herrklunga

Herrarna åker också fort, men inte i rekordtempo. Där är det ingen som kopplat greppet, utan det var 23 herrar inom 14 sekunder som i ett led passerade Oxberg.

Vid Oxberg har loppets största motbackar avverkats. Nu handlar de största utmaningen om att orka hålla tempot i de långa flacka motbackarna de sista kilometerna före Hökberg, parallellt med att ta kommandot för kroppen som vid det hör skedet börjar bli trött och helst vill vila.

I detta läge har dagsformen extra stort betydelse eftersom alla också verkar ha bra vallat i solskenet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons