Annons

Växjö DFF-backen förlänger: "Vi är ett skönt gäng med högt till tak"

Många anser att hon är Elitettans bästa vänsterback. Hon ska hjälpa Växjö DFF till Damallsvenskan, men sedan också i Damallsvenskan. Därför har hon nu förlängt sitt avtal till och med 2024.
Växjö • Publicerad 9 juni 2022
Sophia Redenstrand i aktion under Växjös senaste match 3–2-segern hemma mot Lidköping.Foto: Per Magnusson

– Så fort jag fick höra att Växjö DFF ville förlänga var det ett lätt beslut att tacka ja till erbjudandet. Jag trivs bra i Växjö både inom och utom organisationen, säger 21-åriga Sophia Redenstrand.

Den offensiva vänsterbacken kom till Växjö från Örebro inför den här säsongen och har, precis som i AIK 2020, tagit Elitettan med storm.

Annons

Då, för två år sedan, blev det sex mål och fyra assist.

Nu, efter knappt halva säsongen, har Redenstrand hunnit med ett mål och tre assist.

– Jag är bara hyfsat nöjd med den produktionen. Jag hade gärna sett att det blivit lite fler poäng. Speciellt assists, säger Sophia och förklarar varför hon tidigare gjorde fler mål än målgivande passningar.

– I AIK spelade jag länge ytter eller i numer 10-rollen. Dessutom tror jag att tre av målen 2020 kom på fasta situationer. Men när ordinarie vänsterbacken blev skadad fick jag hoppa in där och sedan har jag blivit kvar på den positionen.

Med sin fina vänsterfot ställer Redenstrand till med en hel del problem för motståndarna även som vänsterback.

Här saknas innehåll

– Vi ser Sophia som en viktig kugge i vårt lag. Både nu och i framtiden. Hon är en fantastisk spelare och person. Proffsig, bra på fasta situationer, stark i defensiven och produktiv framåt, säger Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.

Redenstrand kommer från Stockholm men säger sig trivas lika bra i Växjö.

– Storleken på stad spelar ingen roll för mig, det viktigaste är att man trivs med människorna och vi är verkligen ett skönt gäng i Växjö DFF. Stämningen i laget är över förväntan, säger Sophia.

Hon fortsätter:

– Min känsla är att vi kommit hit för att starta något nytt. Att göra en resa. Vi har högt till tak och alla kan skoja med alla. Själv hänger jag extra mycket med Amanda (Altheden) och Mimmi (Strömgren).

”Nu handlar det inte bara om att hitta inspel och assistytor utan vi vågar även slå tidiga inlägg från breda positioner.”
Sophia Redenstrand
Annons

Säsongen började lite trögt för Växjö DFF med många kryss och få mål. Men senaste tiden har både mål- och poängproduktionen lossnat.

Varför?

– Vi har inte ändrat på grunderna, men vårt anfallsspel har blivit mer varierat. Nu handlar det inte bara om att hitta inspel och assistytor utan vi vågar även slå tidiga inlägg från breda positioner.

Hur fungerar samarbetet med övriga spelare på din kant?

– Bra skulle jag säga. Olivia (Mattsson) känner jag förstås från säsongen i Örebro. Sedan har vi kört med lite olika spelare som vänsterforwards. Vem som spelar där påverkar min roll. Ibland kan det vara en löpstark spelare framför mig som då håller kanten. Ibland en mer teknisk spelare som gärna droppar in centralt och då får jag stå för kanthållningen.

På lördag ställs tabelltvåan Växjö DFF mot Bromölla i näst sista matchen innan sommaruppehållet.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons