Annons

Växjö DFF kan tvingas spela mer långt i hemmapremiären

Växjö DFF vill bygga sina anfall med passningsspel längs marken. Men i hemmapremiären mot Djurgården kan det bli mer långbollar än vanligt.
Anledningen: Gräset på Myresjöhus Arena.
Växjö • Publicerad 20 april 2018
Jennie Nordin i Växjös vita bortatröjor i matchen mot Linköping. Växjös nyförvärv är en viktig kugge i backlinjen som ska stoppa Djurgården i hemmapremiären på Myresjöhus Arena.
Jennie Nordin i Växjös vita bortatröjor i matchen mot Linköping. Växjös nyförvärv är en viktig kugge i backlinjen som ska stoppa Djurgården i hemmapremiären på Myresjöhus Arena.Foto: JOSEFINE LOFTENIUS

Växjö DFF inledde den allsvenska säsongen förra helgen borta mot Linköping. Den regerande mästaren blev för svår och vann premiären med 1–0. Även om Växjö DFF tryckte på för en kvittering på slutet.

Trots resultat har stämningen i veckan varit bra bland Växjöspelarna. Det finns mycket i prestationen att vara nöjd med.

Annons

– Vi vågade att spela på Linköpings planhalva och när vi spelade vårt kombinationsspel gör vi det väldigt bra. Sedan är vi lite ivriga ibland och tar lite väl snabba avslut långt från straffområdet. Vi måste vara lite kyligare, säger Växjötränaren Pierre Fondin.

På lördagen är det dags för hemmapremiär på Myresjöhus Arena mot Djurgården. Matchen blir Växjö DFF:s första den här säsongen på naturgräs. Faktum är att spelarna bara har två träningar på riktigt gräs i benen när matchen startar.

Omställningen av underlag är en faktor som Pierre Fondin måste räkna in i matchförberedelserna. På konstgräset rullar bollen snabbt och fint längs marken. Efter träningarna på Myresjöhus Arena går det att konstatera att bollen kan hoppa och fara lite som den vill.

– Jag hade hoppats att gräsmattan var lite bättre. Nu är den ojämn på en del ställen och bollen studsar och har sig. Det tar nog lite tid att vänja sig. Vi hoppas att vi får kontroll på bollen tills matchen, säger Pierre Fondin.

– Det kanske blir så att vi får ta lite mindre risker med tanke på att studsarna kan ställa till det. Djurgården är inte heller ett optimalt motstånd den här matchen eftersom de spelade sin premiär på naturgräs. Deras spelare är därför mer vana vid det, fortsätter han.

Växjö DFF:s taktik är att rulla boll längs marken och bygga anfallen med ett snabbt passningsspel. Med en ojämn plan blir det svårare att utföra med precis precision. Därför kan publiken på läktarna få se mer långbollar och djupledsbollar i luften.

– Det kan mycket väl bli så, även om vi har en ambition att försöka spela längs marken. Vi kommer säkert komma till många situationer där vi får behandla bollen med fler touch än vi brukar. Då kommer Djurgården att komma upp i press snabbare och vi kan tvingas sätta bollen lite längre, säger Pierre Fondin.

Växjö DFF:s tränare Pierre Persson ser fram emot hemmapremiären mot Djurgården.
Växjö DFF:s tränare Pierre Persson ser fram emot hemmapremiären mot Djurgården.Foto: JOSEFINE LOFTENIUS

Även om gräsmattan kan vara bättre tycker Växjötränaren det ska bli spännande med hemmapremiär.

– Det ska bli jätteroligt att spela. Och det är kul att serien är i gång på allvar.

Hur viktigt är det att ta poäng nu i början?

Annons

– Vi är inte så desperata och känner att vi måste plocka tre poäng mot Djurgården. Men klart att det hade varit skönt att ha med sig. Så länge vi gör bra prestationer vet vi att poängen kommer att komma. Det gäller att fortsätta att vara lugna och modiga i det vi gör.

Nykomlingen Växjö har ett svårt spelschema inledningsvis. Först väntade den regerande mästaren Linköping. Nu står ett toppjagande Djurgården på tur. Därefter ställs laget mot Hammarby på bortaplan och de tippade topplagen Piteå och Eskilstuna.

– Det är en tuff start men det är lika bra att få det överstökat. Vi ska försöka störa dem så mycket vi bara kan.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons