Annons

Dan Magnusson: Växjö DFF måste tuffa till sig – och få in Ijeh i boxen

Noll poäng efter två omgångar.
Fortsatta defensiva bjudningar och uddlöshet framåt.
Den allsvenska återkomsten kunde blivit roligare för Växjö DFF.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 2 april 2023
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö DFF:s Heidi Ellingsen, Juliette Kemppi och Evelyn Ijeh diskuterar vad som gick fel efter 0–4-matchen hemma mot Häcken.
Växjö DFF:s Heidi Ellingsen, Juliette Kemppi och Evelyn Ijeh diskuterar vad som gick fel efter 0–4-matchen hemma mot Häcken.Foto: SUVAD MRKONJIC

Att såga en nykomlings offensiv efter 0–4 mot fjolårets tabelltvåa BK Häcken FF är kanske hårt i överkant – på gränsen till orättvist.

Jag måste ändå sätta fingret på ett problem. Förra säsongen, i Elitettan, gjorde Evelyn Ijeh 22 mål på 25 matcher.

Annons

Och under försäsongens tränings- och cupmatchande svarade Ijeh för fyra av Växjös totalt tolv mål.

Men två matcher in i Damallsvenskan är Ijeh mållös, och mot Häcken hade Växjös nummer 9 inte ens någon målchans.

En enkel åtgärd för att få igång Växjös särklassiga offensiva nyckelspelare skulle vara att låta henne slippa allt jobb hon nu gör på mittfältet. Nyttigt och starkt – men jobb som någon annan skulle kunna göra.

Ijeh ska vara i boxen!

Det är där nästan alla mål görs i den moderna fotbollen. Sedan är det tränarnas uppgift att lägga upp en taktik som gör att övriga spelare ser till att Ijeh får bollar när/om hon är inne i boxen. Den lilla "detaljen" har det varit lite si och så med hittills vilket säkert bidragit till att Evelyn sökt sig bort från straffområdet för att bli mer involverad i spelet.

Häckens fyra söndagsmål mot Växjö var utmärkta exempel på betydelsen av kliniska avslutare som är på rätt plats vid rätt tillfälle.

De två sista målen gjordes båda sedan hemmakeepern Louise Högrell Ledbetter räddat bra men släppt returer – först till Stine Larsen och sedan till Rosa Kafaji som sa ”tack” och gjorde mål.

”Anna log efter sitt 2–0-mål mot Växjö i helgen. Men hon jublade inte, av respekt för sin tidigare klubb.”
Anna Anvegård

En annan Häcken-profil, Anna Anvegård, spelade på vänsterkanten den här gången. Men det hindrade henne inte från att dra igång anfallet som gav 1–0, skjuta 2–0 och svara för skottet som gav returen vid 4–0.

Insläppta mål efter returer är för övrigt något som Växjö DFF måste jobba bort. Att hugga först på "lösa bollar" är till viss del en fråga om skicklighet men framförallt en fråga om att vara mer desperat än sina motståndare.

Den ”hungern” har Växjö DFF saknat både mot IFK Norrköping och Häcken. Ärligt talat har jag svårt att lansera någon teori om varför.

Annons

Det enda jag vet är att hungern och desperationen måste vara på plats den 15 april när Växjö möter Hammarby borta. Ett Hammarby som öppnat serien med 2x2–0 mot Uppsala och Vittsjö.

Och Växjö DFF måste tuffa till sig snabbt. Snälla fotbollsspelare vinner inga fotbollsmatcher.

Till sista några rader om Anna Anvegård. Den före detta Växjöspelaren som sannerligen fått smällar (både fysiskt och mentalt) på senare år men trots det är precis samma härliga vinnarskalle som när hon en gång i tiden öste in 113 mål på 106 matcher för Växjö DFF.

Anna log efter sitt 2–0-mål mot Växjö i helgen. Men hon jublade inte, av respekt för sin tidigare klubb.

Och långt efter slutsignalen var Anna kvar på planen för att prata med vänner och andra bekanta. Lika nöjd och glad som hon var missnöjd och förbannad efter premiärförlusten mot Djurgården.

Vinnarskallen Anvegård visar upp (positivt tjuriga) egenskaper som är värda att ta efter även för Växjö DFF:s spelare.

Annons
Annons
Annons
Annons