Annons

Växjö DFF:s nya mittback är smart både på och utanför planen

Växjö DFF:s sista värvning inför den allsvenska säsongen 2024 blev en rutinerad försvarsspelare som i Finland vunnit ligan fem gånger och cupen vid tre tillfällen.
Fotboll • Publicerad 9 februari 2024
Mimmi Nurmela har de senaste fem säsongerna representerat HJK Helsingfors, där hon även bar lagkaptensbindeln.
Mimmi Nurmela har de senaste fem säsongerna representerat HJK Helsingfors, där hon även bar lagkaptensbindeln.Foto: Privat
Matchguide

Växjö DFF-IFK Norrköping

Vad: Träningsmatch.

När: Lördag kl 14.00.

Var: Växjö Tipshall.

Tv: Smp.se. Förutom att vi sänder lördagsmatchen går det på smp.se även att se Växjö DFF:s F19-lag ta sig an IFK Kalmar borta på söndag kl 13.00.

Att notera: Förra säsongen var Växjö och Norrköping nykomlingar i Obos Damallsvenskan. Växjö DFF slutade åtta (med 26 poäng) och IFK Norrköping nia (med 24 poäng). Men IFK vann båda inbördes mötena, med 2–1 i Norrköping och med 3–2 på Värendsvallen (jodå, matchen spelades där).

– Det här är ett steg i karriären som jag sett fram emot. Spel i Växjö DFF känns som en perfekt utmaning just nu, säger Mimmi Nurmela som skrivit på för en säsong.

Mittbacken, som även kan spela på övriga positioner i backlinjen, fyller 28 år i augusti men har hittills under karriären uteslutande representerat finska klubbar.

Annons

På frågan om varför hon inte tidigare testat på spel i något annat land svarar Mimmi:

– En stor anledning har varit att jag studerat sociologi på universitetet i Helsingfors och ville bli klar med min masterexamen. Men nu är jag redo att lämna Finland.

Om en av Växjös DFF:s andra mittbacksvärvningar denna vinter, Maria Kunštek, är lång (178 cm) så är det andra kvaliteter än huvudspelet som utmärker 166 centimeter Mimmi Nurmela.

– Vi får en bolltrygg och moget spelade mittback med både defensiva och offensiva kvaliteter. Mimmi kommer in och kan direkt konkurrera om en plats i laget, säger Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.

Förmågan att läsa spelet och med sin verbala förmåga styra lagkamraterna har gjort Nurmela till en ledande person i sina lag.

Närmast kommer hon från HJK Helsingfors där Mimmi var lagkapten. Hon har tre A-landskamper, flera U23-, U19-, U18- och U17-landskamper samt åtta Champions League-matcher på meritlistan.

Hennes tidigare klubbar är Lepa (2002-2006), FC Kasiysi (2006-2008), FC Espoo (2009-2011), VJS (2012-2014) och PK-35 Vantaa (2014-2018).

”Jag älskar att vara ute i naturen och har hört att det finns många sjöar runt Växjö.”
Mimmi Nurmela

Säsongerna i Vantaa var framgångsrika med fyra finska mästerskap och två cupsegrar. Men efter guldet 2018 tvångsnedflyttades PK-35 på grund av ekonomiska oegentligheter.

– Då blev jag tvungen att byta klubb för att kunna spela vidare på högsta nivå. HJK kändes som ett perfekt val för mig och under mina fem år i klubben fick jag vara med om att vinna både ligan och cupen.

Men nu byter du storstaden Helsingfors mot småstaden Växjö...

Annons

– Ja, men det blir säkert bra. Jag älskar att vara ute i naturen och har hört att det finns många sjöar runt Växjö. Dessutom är det praktiskt när det är nära till allt.

Mimmi kom till Växjö i onsdags och är aktuell för ett inhopp redan i helgens hemmamatch mot IFK Norrköping.

– Vi har fått ett väldigt gott intryck av Mimmi. Inte minst som person. Jag hoppas hon kan vara med i matchtruppen redan i helgen, säger tränaren Olof Unogård som berättar att ” bara” Tilde Johansson (sjuk) och Elvira Hammarbäck (hjärnskakning) finns på frånvarolistan för tillfället.

Kontrakteringen av Nurmela betyder att A-truppen består av två målvakter och 18 utespelare, samt att en låg medelålder klättrar upp precis över 23 år. Till 23,1 år närmare bestämt.

Mimmi Nurmela (född 1996) blir truppens näst äldsta spelare. Dessislava Dupuy (född 1993) är äldst.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons