Annons

Växjö DFF:s nya mittfältare: "Vill spela i ett lag som har mycket boll"

Växjö DFF:s senaste nyförvärv, mittfältaren Olivia Mattsson, satt mest på bänken i Kif Örebro gångna säsongen. Men låt er inte luras av det. 22-åringen från Åland är en spännande spelare.
Växjö • Publicerad 7 december 2021
Olivia Mattsson representerade Kif Örebro 2021. Framöver blir det spel i Växjö DFF.
Olivia Mattsson representerade Kif Örebro 2021. Framöver blir det spel i Växjö DFF.Foto: Pelle Börjesson

– Jag längtar redan efter nästa säsong. Att få spela i ett lag som har mycket boll och förhoppningsvis vinner en hel del matcher skulle ge mig mycket, säger Olivia.

Hon har redan hunnit med mer än många andra fotbollsspelare i hennes ålder. Allt från att lyfta bucklor till funderingar på att lägga av.

Annons

Men låt oss ta Olivias story från början.

– Jag föddes på Åland, men vi flyttade nästan direkt till Stockholm. Jag har växt upp på Lidingö och efter det i den finska staden Pargas, som ligger lite söder om Åbo, berättar Olivia.

Det var i Pargas IF som hon och tvillingsystern Isabella (gångna säsongen anfallare i Uppsala) började spela fotboll mer organiserat. Deras talang uppmärksammades och 2016 skrev de kontrakt med Åland United.

– Det var en viss hajp kring oss och fotbollsförväntningarna i kombination med skolan blev kanske lite för mycket. Jag minns inte precis hur tankarna gick, men min grundglöd för fotboll slocknade aldrig trots att jag höll uppe under en halv säsong, berättar Mattsson.

Men snart var Olivia alltså tillbaka på planen och efter fyra säsonger med Åland United väntade ett USA-äventyr 2019.

– En amerikansk lagkamrat i Åland United la ett gott ord för mig och jag representerade Northwestern State University i Louisiana under en säsong samtidigt som jag studerade där. Det var en värdefull upplevelse men jag kände att jag hellre ville spela fotboll i Norden.

Varför det?

– I USA är spelet väldigt atletiskt och fartfyllt. Men det bjuds sällan på något finlir. Dessutom är ju reglerna kring byten lite annorlunda där.

Olivia återvände till Åland United och säsongen 2020 blev en riktigt höjdare.

– Vi vann högsta finska ligan och tog även hem cupen efter finalseger mot TiPS på neutral plan i Helsingfors. Jag blev utsedd till finalens mest värdefulla spelare så 2020 är höjdpunkten i karriären – hittills...

”På senare år har jag mest spelat defensiv central mittfältare. Jag gillar att fördela bollar och vända på spelet. Spelförståelsen är en av mina styrkor.”
Olivia Mattsson.
Annons

I samband med spel för U23-landslaget kom Mattsson i kontakt med Finlands svenska förbundskapten Anna Signeul.

– Jag berättade för henne att jag gärna ville spela i Sverige och hon fixade ett provspel med Kif Örebro. Det kändes bra så jag skrev på ett rakt 2-årskontrakt.

Örebros tränare Rickard Johansson sa vid tillfället så här om Olivia: "Hon är otroligt bra rättvänd med boll, bra blick för spelet, teknisk och vi hoppas att hon ska ta nästa steg som central mittfältare hos oss."

Men så blev det alltså inte. Mattsson fick nöja sig med fyra allsvenska inhopp, en cupmatch från start (och två inhopp) samt fem matcher från start med F19-laget.

– Jag visste att allsvenskan skulle vara en högre nivå, men hade inte riktigt räknat med att konkurrensen skulle vara så tuff om platserna på Örebros centrala mittfältet.

När Olivia ville lämna redan efter första året var Kif Örebro förstående och nu har hon alltså skrivit på för 1+1 år med Växjö DFF.

– Jag hann bli bra kompis med Sophia Redenstrand under tiden i Örebro och det faktum att hon för ett tag sedan skrev på för Växjö bidrog till att jag gjorde samma sak.

– Sophia är en mycket skicklig vänsterback med fin teknik, säger Olivia.

Du då – hur spelar du fotboll?

– I yngre år var jag både ytterback och offensiv central mittfältare. På senare år har jag mest spelat defensiv central mittfältare. Jag gillar att fördela bollar och vända på spelet. Spelförståelsen är en av mina styrkor.

Annons

Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd håller med:

– Olivia är bra på att spela enkelt. En underskattad egenskap i dagens fotboll. Hon är dessutom träningsvillig och har redan hunnit med att spela i både Finland, USA och Sverige.

Staden Växjö blir dock en helt ny bekantskap för Mattsson, som under året i Örebro studerade kommunikation och media.

– Jag har inte hunnit kolla upp studiemöjligheterna i Växjö, men vet att ni har universitet. Hela den här övergången till Växjö DFF har gått väldigt snabbt, säger Olivia Mattsson, vars entré gör att Växjö DFF nu har sju mittfältare i truppen för 2022.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons