Annons

Växjö DFF:s sportchef drömmer om ett australiensiskt samarbete

Guldhatten från i höstas hänger på väggen i bakgrunden.
Den har ersatts av en Melbourne City FC-keps.
Tillbaka från en scoutingresa till Australien berättar Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd om damfotbollens utveckling i ett land som han lärt sig att tycka mycket om.
Växjö • Publicerad 1 januari 2023 • Uppdaterad 2 januari 2023
Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd reste till Australien för att nätverka, titta på matcher och scouta lokala talanger. Här berättar han om intryck och erfarenheter från resan.
Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd reste till Australien för att nätverka, titta på matcher och scouta lokala talanger. Här berättar han om intryck och erfarenheter från resan.Foto: LENA GUNNARSSON

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo permanent i Australien, trots att varje dag där rent vädermässigt brukar bjuda på fyra olika årstider, säger Dennis Popperyd.

Han studerade under drygt två års tid i Australien och nyligen återvände han – men nu som en av flera fotbollsledare inbjudna av australiensiska agentfirman TF14.

Annons

– 200 unga spelare, både killar och tjejer, fick chansen att visa upp sig för oss sportchefer, tränare och akademifolk i såväl match- som träningssituationer. Men jag skulle säga att det bästa med resan var möjligheten för mig att nätverka, säger Popperyd.

Han fortsätter:

– Ledare och tränare från klubbar som Parma, Glasgow Rangers, KV Mechelen, PSV Eindhoven, PEC Zwolle och NK Maribor var på plats i Melbourne. Själv delade jag lägenhet med Parmas akademichef Lorenzo Forneris och alla samtal med honom var förstås intressanta och utvecklande.

Med jättearenan AAMI Park i bakgrunden poserar några av deltagarna på scoutingresan till Melbourne. Från vänster: Gudni Einarsson (isländska HK), Tor-Arne Fredheim (IFK Norrköping), Dennis Popperyd (Växjö DFF) och Lorenzo Forneris (italienska Parma).
Med jättearenan AAMI Park i bakgrunden poserar några av deltagarna på scoutingresan till Melbourne. Från vänster: Gudni Einarsson (isländska HK), Tor-Arne Fredheim (IFK Norrköping), Dennis Popperyd (Växjö DFF) och Lorenzo Forneris (italienska Parma).

Från svenskt håll deltog, förutom Popperyd, Kalmar FF:s akademichef Lucas Nilsson och IFK Norrköpings damtränare Tor-Arne Fredheim.

Men hittade du någon spelare att värva till Växjö DFF?

– Nej, inte i dagsläget. Scoutingprogrammet där borta, som även Football Victoria var med och arrangerade, omfattade unga spelare, 13–19 år. Men jag kommer att få uppdateringar från ett 10-tal av dessa en gång i halvåret framöver så vi får se vad det kan leda till.

”Damfotbollen i Australien är under ständig utveckling. Säsongen utökas och matcherna blir fler. Totalt sett är nivån dock fortfarande sämre än i Europa vilket gör det attraktivt för deras spelare att skriva på för europeiska klubbar.”
Dennis Popperyd.

– Vi som var inbjudna tittade förstås också på matcher i Australiens stängda högstaliga A-League Women. Lagens toppspelare där är riktigt bra medan lagens övriga spelare oftast är betydligt sämre. Det i sin tur skapar en tuff konkurrens om de allra bästa. Därför tittar jag i första hand efter spelare med rätt profil och karaktär i skiktet precis under de absolut bästa.

PEC Zwolles akademichef Dennis Rosink och Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.
PEC Zwolles akademichef Dennis Rosink och Växjö DFF:s sportchef Dennis Popperyd.

A-League Women kör sitt slutspel först efter att transferfönstret här hemma har stängt. Att hämta någon spelare därifrån lär alltså bli svårt.

– Däremot hade det varit perfekt att få till någon form av samarbete med en klubb i till exempel Melbourne. Faciliteterna är makalöst fina och deras säsong pågår under vårt vinteruppehåll vilket skulle kunna ge möjligheter för unga spelare som inte fått så mycket speltid under vår säsong att matcha i Australien på vintern. Men Australien ligger väldigt långt bort. Det är förstås ett praktiskt problem, inser Popperyd.

Han avslutar:

– Damfotbollen i Australien är under ständig utveckling. Säsongen utökas och matcherna blir fler. Totalt sett är nivån dock fortfarande sämre än i Europa vilket gör det attraktivt för deras spelare att skriva på för europeiska klubbar. Därför är det viktigt för oss att ha koll på spelarmarknaden där borta.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons