Annons

Växjö DFF-tränaren inför mötet med Häcken: "Två duktigt revanschsugna lag"

Anna Anvegård deppade efter Häckens förlust hemma mot Djurgården. Men även Växjö DFF föll i premiären.
På söndag möts Växjö och Häcken.
Växjö • Publicerad 1 april 2023
Häckens Anna Anvegård deppar efter förlusten mot Djurgården i Damallsvenska premiären.
Häckens Anna Anvegård deppar efter förlusten mot Djurgården i Damallsvenska premiären.Foto: MICHAEL ERICHSEN
Matchguide

Växjö DFF-BK Häcken FF

Vad: Damallsvenskan.

När: Söndag kl 15.00.

Var: Visma Arena.

Tv: Viaplay.

Läget i DFF-laget: Sophia Redenstrand, Hanna Stokki och Izabell Afram saknas på grund av skador. Hilda Gahnsby Dahl har lånats ut till Mallbacken. Elvira Hammarström tar troligen hennes plats i truppen som i övrigt blir densamma som mot IFK Norrköping.

– Båda lagen lär vara duktigt revanschsugna, säger Olof Unogård.

Växjö DFF-tränaren är väl medveten om att Djurgården gjorde en stark defensiv insats mot ett spelmässigt överlägset Häcken.

Annons

– Häcken är förstås en av guldkandidaterna oavsett resultat i premiären. Vi slår definitivt ur underläge på söndag, påpekar Unogård.

En av Häckens nyckelspelare är Anna Anvegård, som gjorde 113 mål på 106 matcher för Växjö DFF 2015–2019. Men frågan är om Anvegård kommer att starta på topp eller på kanten i Häckens 4-2-3-1-uppställning?

– I de senaste matcherna har Häcken flyttat ut Anna på kanten under andra halvlek och samtidigt flyttat upp Clarissa Larisey på topp, vet Unogård.

Han fortsätter:

– Clarissa och Anna är lite olika som spelare. Kanadensiskan lever mycket på sin snabbhet medan Anna är en smartare och mer bolltrygg spelare.

Anvegård tvingades tacka nej till landslagets januariläger på grund av knäbesvär, saknades på februarisamlingen och fanns häromdagen inte med i Peter Gerhardssons trupp till de två sista landskamperna innan VM-truppen ska tas ut.

– Jag har inte varit med på ett år så mitt fokus är inte jättemycket där. Jag planerar för att vi kommer ha många tuffa matcher, att det sen kommer vara VM-uppehåll och att vi sen ska spela matcher varje vecka igen, sa Anvegård till Fotbollskanalen för en månad sedan.

Hennes fokus ligger alltså helt och hållet på att försöka vinna SM-guld med Häcken. Men frågan är om Växjö DFF, precis som Djurgården, kan sätta käppar i hjulet för dessa planer?

– Både vi och Häcken vill spela bollen utmed marken, men det kan bli svårt. Underlaget lär inte gynna något av lagen i helgen, säger Växjötränaren.

”Vi har under veckan fokuserat på hur vi ska kunna spela kontrollerat utan att för den skull bli uddlösa.”
Olof Unogård

En inspektör från förbundet inspekterade Visma Arenas hybridgräs i tisdags och godkände underlaget för spel. Växjö DFF-spelarna fick också träna där under 30 minuter på fredagen.

Annons

– Planen är grön, men lite fläckig och "tufsig", beskriver Unogård.

Ni förlorade nykomlingsmötet med IFK Norrköping i måndags. Hur ser du på den matchen?

– Jag är nöjd med vår första halvlek rent försvarsmässigt. Men vi skapade alldeles för lite framåt. Vi har under veckan fokuserat på hur vi ska kunna spela kontrollerat utan att för den skull bli uddlösa, svarar Unogård.

– Dessutom hade vi ett spelmässigt haveri under en kort period på fyra, fem minuter i andra halvlek då vi inte alls lyckades komma ur deras grepp. I sådana lägen måste vi framöver bli mer cyniska i vårt uppträdande.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons