Annons

Växjö DFF värvar Finlands landslagsforward Juliette Kemppi

Växjö DFF fortsätter att värva offensiva finska landslagsspelare. I går var det Adelina Engman och i dag har Juliette Kemppi, 27-årig forward från London City Lionesses, blivit klar för allsvenska jumbon.
Växjö • Publicerad 2 juli 2021
Juliette Kemppi (i mitten) efter en match med Lilleström 2018.
Juliette Kemppi (i mitten) efter en match med Lilleström 2018.Foto: JON OLAV NESVOLD

– Jag besökte Växjö och tränade med laget för ungefär en månad sedan och fick ett väldigt bra intryck av både spelare, tränare och faciliteter, säger Juliette.

Hon fortsätter:

Annons

– Efter tre år i England kände jag ett behov av att komma tillbaka till en kultur som jag är mer van vid. När dessutom flera av mina lagkamrater från finska landslaget finns i Växjö var det ganska enkelt att välja Växjö DFF.

Förutom Adelina Engman (som alltså blev klar för Växjö i går) finns sedan tidigare lagkaptenen Emmi Alanen och målvakten Vera Varis i föreningen. Samtliga från Finland.

– Jag känner alla tre och har förstås pratat med dem innan jag bestämde mig för Växjö, säger Kamppi.

Hade du valt Växjö DFF även om ingen av dina tre landsmanninor funnits där?

– Svår fråga. Kanske inte, svarar Juliette ärligt.

Kemppi har bildat anfallspar tillsammans med Adelina Engman massor av gånger. Både i Åland United och i olika finska ungdomslandslag.

– Jag och Adelina gillar att spela tillsammans. säger Juliette. I A-landslaget är Adelina dock yttermittfältare medan jag spelar i anfallet.

”Jag har sett flera av Växjös matcher. Alla har varit jämna och små marginaler har avgjort. Kan jag och Adelina bidra till att laget gör lite fler mål borde det kunna bli segrar istället för förluster när matcherna är jämna.”

Kemppi är född i staden Kaarina lite utanför Åbo. I unga år spelade hon både fotboll och innebandy.

I innebandyn gick det så bra att Juliette var med och vann VM-guld i U19-sammanhang 2012.

– Det var förstås häftigt, men efter den framgången valde jag bort innebandyn till förmån för fotboll och det är inget som jag ångrat. Tvärtom, säger Juliette.

Annons

2013 erbjöds hon ett proffskontrakt av Åland United. Nästan samtidigt fick Kemppi chansen att spela U20-VM i Kanada (vi pratar fotboll nu...) och det gick bra.

– Jag gjorde tre mål på fyra matcher och fick en del anbud efter det. Bland annat från USA. Men jag ville inte flytta så långt när jag för första gången skulle lämna Finland, så det blev AIK.

Året i Solna (2015) blev dock inte riktigt vad Juliette hade hoppats på. Tränaren fick sparken tidigt under säsongen och AIK åkte ur allsvenskan.

2015 spelade Juliette Kemppi för AIK.
2015 spelade Juliette Kemppi för AIK.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Sedan följde tre år i Norge. Först i Kolbotn IL och sedan i Lilleström SK.

– Det var roliga år i Norge. Jag fick representera "spelande" lag och dessutom göra en hel del mål, berättar Juliette.

Hennes prestationer gav eko och 2018 skrev hon på för Bristol City i högsta engelska ligan.

– Vi kom femma under min säsong där. Jag gillade laget och ligan, men fotbollen handlade mycket om att spela fysiskt, försvara och kontra. Det var utvecklande, men är inte "min typ av fotboll".

Därför flyttade Kemppi till London City Lionesses, i näst högsta ligan.

– Där spelade vi roligare fotboll ända tills tränaren fick sparken. Resten av förra och senaste säsongen i London blev rätt kaotiska.

Klubben, som spelar sina matcher på Princes Park i Dartford, bytte ägare och tränare (igen) och sedan kom pandemin.

Annons

Juliette startade mer än hälften av matcherna för Bristol City och i princip samtliga matcher för London City Lionesses – men väljer alltså nu att trots det byta miljö och skriva på för Växjö DFF.

– Jag har sett flera av Växjös matcher. Alla har varit jämna och små marginaler har avgjort. Kan jag och Adelina bidra till att laget gör lite fler mål borde det kunna bli segrar istället för förluster när matcherna är jämna, säger Juliette.

I klippet nedan gör både Adelina (nummer 7) och Juliette (nummer 9) mål för Finland i en landskamp mot Cypern (5–0).

Här saknas innehåll

Kemppis målfacit i A-landslaget är dock inte jätteimponerande (sex mål på 58 landskamper) men då ska man komma ihåg att det är först på senare år som Finland blivit ett slagkraftigt landslag.

Till sist: Vilken sorts anfallare är det Växjöpubliken får se när du ansluter senare den här månaden?

– En snabb, smart forward som kan skjuta med både högern och vänstern. Jag gillar att ha lagkamrater nära mig på planen så att jag kan kombinera.

Växjö DFF har skrivit kontrakt med Juliette Kemppi resten av den här säsongen samt hela nästa år.

– Eftersom Juliette tränat med oss under en vecka vet vi vad vi får och ville få till ett kontrakt med Juliette som inte bara gällde säsongen ut, förklarar Växjö DFF:s sportchef Johnny Lindman.

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons