Annons

Växjö Lakers hjälper Troja/Ljungby

Växjö Lakers ser gärna att Troja tar sig tillbaka till allsvenskan och återtar epitetet plantskola.
Därför hjälper man sedan en tid tillbaka den nyblivna division 1-klubben.
– Vi försöker leva i ett slags symbios med varandra, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson.
Sport • Publicerad 4 juni 2014
Malte Strömwall lånades ut till Troja från Växjö Lakers under två matcher i fjol. Några spelarlån kan Troja inte vänta sig som division 1-lag. Däremot kan klubben dra nytta av Växjös scoutingverksamhet.
Malte Strömwall lånades ut till Troja från Växjö Lakers under två matcher i fjol. Några spelarlån kan Troja inte vänta sig som division 1-lag. Däremot kan klubben dra nytta av Växjös scoutingverksamhet.Foto: Lena Gunnarsson

Efter sju säsonger i näst högsta serien var bensinen slut. Troja räckte inte till i kvalserien utan får börja om i division 1. Kort efter uttåget stod det dessutom klart att klubben och Mr Troja själv, sportchefen Jerry Andersson, går skilda vägar.

En tuff nystart väntade för Ljungbyklubben som per omgående tillsatte en sportgrupp under ledning av Mikael Larsson. Sportgruppen värvade sedan Pelle Svensson som tränare och tillsammans med honom vände man sig till olika klubbar för att få hjälp.

Annons

– Jag blev jätteglad när Micke Larsson hörde av sig. Troja befinner sig i ett läge där man har en sportgrupp som arbetar ideellt och då är det omöjligt att hålla koll på allsköns spelare i olika divisioner och ligor. Det skötte Jerry Andersson alldeles utmärkt tidigare som heltidsanställd sportchef, säger Evertsson.

Växjö Lakers bedriver en ganska omfattande scoutning i hockeysverige och sitter därför på information som både är viktig och som kan vara nyttig för en klubb som befinner sig i ett nystartsläge.

– Hittills har vi haft ett ett antal samtal där vi bistått med information kring vissa spelare. Vi har ställt lite frågor till Troja. Det ligger på den nivån, säger Evertsson.

Man kan exempelvis anta att ni fick ett samtal innan Trojas värvning av Johan Andersson?

– Det fick vi, men det var ett kort samtal. Johan är en sådan spelare vars kvaliteter och karaktär är väl kända.

Det Växjö Lakers också kommer att bidra med är att uppmuntra en viss typ av spelare att välja spel i Troja. Det handlar om spelare som i ett senare skede kan komma att bli intressanta för spel i Växjö.

Evertsson utvecklar:

– Troja har exempelvis värvat Simon Fernholm och Jonathan Johnson till nästa säsong. Det är två unga lovande spelare vars karriärer lite grann kommit in i en återvändsgränd. Där vill vi bistå med att säga att vi finns och att vi håller ögonen på dem. För oss är det viktigt att lovande unga spelare väljer att spela i närområdet.

Evertsson framhåller även Ljungbys plats på den geografiska kartan ur hockeysynpunkt, att storleken på orten är lagom stor och det är lätt att ta sig till och från Ljungby. Han tror dessutom att en närmare kontakt klubbarna emellan ter sig ganska okontroversiell.

Annons

- Det känns som att varken Troja eller Tingsryd ser oss som den konkurrent vi var för dem förr. De har accepterat att vi bedriver verksamheter med vitt skilda förutsättningar och att det förmodligen kommer att förbli så. Just därför tror jag att samarbete kan vara bra.

För Växjö Lakers egen verksamhet är det viktigt att Kronoberg har en allsvensk representant i framtiden. De nya träningsmöjlighetena som Vida Arena skapat gör att Lakers ungdomsverksamhet växer för varje säsong. I en nära framtid kommer det högst sannolikt att finnas spelare som behöver lånas ut, matchas och få speltid i andra klubbar. Att Troja, Tingsryd eller rentav båda tar sig tillbaka till allsvenskan skulle därför kunna innebära vinn-vinn-situationer.

– Med sin glänsande hockeykultur och geografiska placering skulle Troja kunna bli ett förstaval för många spelare. Karlskoga har byggt hela sin framgång på att utveckla unga talanger. Det kan Troja också göra.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons