Leksand fick matchen precis dit de ville.
Ändå vann Växjö Lakers med 5-2.
Sport • Publicerad 24 oktober 2010
David Laudius dubblerade sin poängskörd med ett mål och en assist mot Leksand.
David Laudius dubblerade sin poängskörd med ett mål och en assist mot Leksand.Foto: Per-Erik Sandebäck
Växjö Lakers gjorde flera snygga mål, men matchens delikatess var Steve Savianos assist till Dustin Johner vid 4-1-målet.Foto: Per-Erik Sandebäck
Joshua Soares vet hur man gör mål. Patrick Galbraith var chanslös på avslutet som innebar 2-1.Foto: Per-Erik Sandebäck

Lysande statistik med fler spelare på isen har varit huvudingrediensen i Växjö Lakers fina säsongsstart. I lördagens match mot Leksand i Växjö ishall blev segerreceptet ett annat.

Trots fyra möjligheter med Leksandsspelare i utvisningsbåset i första perioden lyckades Växjö Lakers inte spräcka nollan. Och det var knappt nära heller. Om inte Leksand förstörde möjligheterna gjorde Växjöspelarna det själva. När gästerna dessutom tog ledningen i inledningen av andra perioden var deras planerade matchbild verklighet.

Ett lag med taskigt självförtroende hade tappat matchen där. Växjö Lakers gjorde det inte. Fyra raka klassmål vände matchen på mindre än tio minuter.

* Patrik Näslund, tillbaka efter sjukdom, kvitterade efter en hypersnabb omställning och ett fint samarbete med David Laudius och Anders Eriksson.

* Josh Soares var iskall och snärtade upp avslutet i krysset efter att ha tagit emot en lysande passning från Marcus Johansson.

* David Lundbohm gjorde inget misstag efter att ha frispelats av Erik Josefsson.

* Dustin Johner kunde stöta in pucken i mål när Steve Saviano lurade Leksands backar med en passning bakom ryggen.

Efter Växjö Lakers urladdning kunde Leksand kasta sin matchplan i papperskorgen. Och när David Laudius gjorde 5-1 i inledningen av tredje perioden kunde de förbereda hemresan till Dalarna.

– Vi brukar studsa tillbaka efter en dålig prestation och det gjorde vi med besked. Vi tappar lite energi vid 0-1, men samtidigt fick de lite luft och blev lite övermodiga. Vi fick två och tre mot ett och det bara small ju, säger Janne Karlsson, tränare i Växjö Lakers.

Segern var viktig efter strafförlust mot Sundsvall och 1-4 borta mot Örebro i onsdags. I den matchen drog Växjö Lakers på sig alldeles för mycket utvisningar och det straffade sig. I mötet med Leksand såg det annorlunda ut.

– I dag åkte vi skridskor. Då är det motståndarna som drar på sig utvisningar.

Varför fungerade inte spelet i powerplay?

– Jag tror att det var en övertändning. Vi ville så mycket att vi blev spända. Det gäller att kunna vara kylig, men ändå ha ett högt pucktempo. Vi gjorde varandras jobb, hamnade i fel positioner och tog beslut vi inte ska göra. Det gör vinsten ännu större. Att vi vinner trots att vi har ett powerplay som var rent bedrövligt.

Tre poäng mot Leksand befäster positionen i toppen för Janne Karlssons lag. Redan i kväll spelar Växjö Lakers en ny match i hockeyallsvenskan. Borås gästar och visar hemmaspelarna samma inställning som mot Leksand får de en tuff kväll. Börjar dessutom det tidigare så vassa spelet i numerärt överläge att fungera är de förmodligen chanslösa. Växjö Lakers är bra. På mycket.