Annons

Växjö Lakers söker junior-VM

På annandagen startar junior-VM i ishockey i USA och om tre år kan turneringen spelas i Växjö.
2014 ska Sverige stå som värd för världsmästerskapet och tillsammans med HV71 ska Växjö Lakers ansöka om att få arrangera turneringen.
Sport • Publicerad 23 december 2010

I augusti nästa år ska Växjö Lakers nya ishockeyarena stå klar. Vida Arena kommer att bli en toppmodern hall med plats för 5000 åskådare och i anslutning till huvudarenan finns den nybyggda träningshallen och den gamla ishallen. I Jönköping har HV71 sitt hockeytempel Kinnarps Arena plus en träningshall och kommer dessutom att bygga ytterligare två träningshallar.

Därför har de båda hockeyklubbarna i de två största småländska städerna gått samman för att få arrangera junior-VM i ishockey 2014.

Annons

– När jag fick handlingarna kände jag spontant att det här ska vi vara med på och detsamma gjorde HV71 och vi tog kontakt med varandra, säger Lars Håkansson, klubbdirektör i Växjö Lakers.

– Vi har redan börjat arbeta med att hitta evenemang som kan fylla arenan. Det är inte bara Lakers matcher utan konserter och andra olika evenemang och junior-VM är ett fantastiskt tillfälle.

Förutom Jönköping/Växjö har även Umeå ihop med Örnsköldsvik bestämt sig för att ansöka om att få arrangera J20-VM 2014. Dessutom har Piteå och Skellefteå offentliggjort att de utreder förutsättningarna för att lämna in en gemensam ansökan.

Den 28 februari går ansökningstiden ut och sedan ska Svenska Ishockeyförbundet behandla ansökningarna och därefter ta ett beslut.

– Innan dess ska vi stämma av en hel del detaljer och bestämma hur vi ska utforma ansökan. Klubbarna ska träffas efter helgerna och snickra på ansökan och prata med andra berörda parter, säger Lars Håkansson.

Ett junior-VM i ishockey är ett jättearrangemang som följs av miljontals tv-tittare runt om i världen och genererar även inkomster inom andra näringsområden på spelorterna med omnejd. Det finns vissa krav som måste uppfyllas för att få arrangera JVM:

? Två arenor som håller internationell standard med plats för minst 6000 åskådare.

? Starka mötesorter med kringliggande arrangemang, konferenser och seminarier.

? Internationell flygplats och goda transportmöjligheter för lagen.

? Stort utbud av boende och gästvänlighet runt anläggningarna för deltagande lag, journalister med flera

Annons

Det som bland annat skulle kunna tala för Jönköping och Växjö är att städerna ligger geografiskt nära varandra samt att senast Sverige som arrangerade JVM, 2006/2007, var det i norra delarna av Sverige då Leksand och Mora stod som arrangör.

Kinnarps Arena har publikkapacitet på 7000, medan Vida Arena i Växjö kommer att rymma 5000 åskådare.

– Det är riktigt att det blir plats för 5000 åskådare när arenan är klar i augusti, men vi har redan med i ritningarna att kunna bygga ett plan fyra i nästa steg och då får vi plats med 6000 åskådare, säger Håkansson.

Trots det ivriga snöandet och den bitande iskylan fortgår bygget med arenan enligt planerna berättar Lars Håkansson.

– Jag pratade med han som är bas på bygget i dag och han sa att det var första dagen som någon klagade på att det var lite för kallt och då var det 22 minusgrader på morgonen. Annars går bygget enligt tidsplanen.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons