Växjö Lakers vinnare igen

Efter fyra raka förluster är Växjö Lakers ett vinnarlag igen efter 3-2 borta mot HV71.
Men det krävdes åter straffar för att skilja de båda Smålandslagen åt och precis som vid tidigare tillfällena var Lakers kallast och tog två viktiga poäng.
Sport • Publicerad 4 februari 2012
Lakers-jubel i Kinnarps Arena. Peter Ölvecky har gett Lakers ledningen med 1-0 och gratuleras av sina lagkamrater. Växjö vann derbyt med 3-2 efter straffläggning.Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Säsongens femte Smålandsderby i elitserien spelades i ett fullsatt (7000 åskådare) och kokande Kinnarps Arena.

Efter oavgjort 2-2 efter full tid och förlängning fick matchen avgöras på straffar.

Matchhjälte och poängräddare för Lakers blev Brad Moran som satte den femte straffen stolpe in bakom HV-målvakten Daniel Larsson.

Därefter tog målvakten Martin Gerber över matchhjälterollen när han räddade Johan Davidssons straff och Lakers tredje straffseger mot HV71 var ett faktum.

För Lakers missade Tomas Netik (kom ur vinkel) och Tomi Kallio (sköt i stolpen).

I inbördes möten har Lakers fyra seger och nio poäng mot HV:s en seger och sex poäng.

- Jag tycker vi hade mer energi i laget i dag än senast mot Luleå. Vi spelade bra i första perioden, där jag tycker skotten (14-2 till HV71) var missvisande och i den andra tycker jag också vi spelade bra. I den tredje satte HV oss i brygga, men vi lyckades reda ut det och sedan vann vi på straffar, analyserade Växjötränaren Janne Karlsson.

HV71:s tränare Ulf Dahlén höll inte med sin kollega i Växjöbåset.

- Jag tycker skottstatistiken i första perioden visade på hur överlägsna vi var. Vi var det bättre laget hela matchen och sedan gick det till straffar och tyvärr förlorade vi. Vi lyckades inte sätta chanserna vi fick samtidigt som Växjö hade en bra målvakt och krigade bra, sa Dahlén.

Inför matchen hade Lakers stuvat om ordentligt i kedjorna. Bland annat bänkades Josh Soares till förmån för Gustav Hjalmarsson.

- Vi spelar alltid med det bästa laget, löd Janne Karlssons kommentar om laget.

Om de nyformerade kedjorna sa han:

- Ibland måste man vara ltie oberäknelig.

Den allra piggaste enheten var kedjan med Brad Moran som hade nye tjecken Tomas Netik och Tomi Kallio på var sin sida.

Det var den kedjan som skapade de flesta heta målchanserna och Brad Moran slog in en puck i mål på volley med drygt 1,5 minut kvar, men domaren dömde bort målet på grund av hög klubba.

Moran blev dock hjälte sedan han satte sin straff, men det var andra spelare som stod för de två spelmålen i matchen.

Peter Ölvecky satte 0-1 i powerplay, snyggt framspelad av Anders Eriksson, i första perioden.

I början av den andra perioden kvitterade Mats Trygg innan HV fick chansen att spela powerplay.

Då klev Johan Markusson fram och snirklade sig igenom HV-försvaret och serverade kedjekollegan Erik Josefsson på bladet till 1-2 - i spel fyra mot fem.

Markusson hade sekunder senare chansen att själv öka på ledningen när han avslutade Netiks framspelning, men Daniel Larsson räddade sitt lag från 1-3.

I tredje perioden petade Jason Krog in 2-2 på pass av Per Ledin och ivrigt påhejade av den entusiastiska hemmapubliken tryckte HV gasen i botten, men utan att lyckas överlista Lakersmålvakten Martin Gerber.

Gerber som återkom i Lakersburen räddade 47 av 49 skott var en annan stor hjälte i Lakerslaget.

- Det är alltid surt att förlora, men jag har ändå en bra känsla i laget och nu slipper vi i alla fall möta Växjö mer den här säsongen, sa Ulf Dahlén efter derbyförlusten och inför det nio dagar långa landslagsuppehållet.

Ett uppehåll som gör att Karel Pilar, den tjeckiske Lakersbacken, får tid att läka efter den smäll han åkte på som gjorde att han tvingades vila den sista perioden.