Annons

Växjö Ravens blir sjätte klubben i Sverige som satsar på rullstolsbasket

Växjö Ravens inleder en satsning på basket för rullstolsburna. Den första träningen sker på söndag.
Basket • Publicerad 12 oktober 2020
Ravensledaren Rene Jaramillo och Ravensspelaren Maria Elmahmoud.
Ravensledaren Rene Jaramillo och Ravensspelaren Maria Elmahmoud.Foto: Privat

– Vi i Ravens väldigt stolta för att vi har hela tiden pratat om att vi är en klubb för alla som älskar basket. Nu visar vi att vi menar det på riktigt. Vi visar på riktigt att vi vill bygga en verksamhet där alla får möjlighet att utöva den sport som de mest av allt älskar, säger Växjö Ravens ordförande Rene Jaramillo.

Växjö Ravens har 325 spelande medlemmar, vilket gör föreningen till en av Smålands största basketklubbar.

Annons

Nu blir också Ravens den första klubben i Småland – och den sjätte i Sverige – med rullstolsbasket på programmet. Sedan tidigare finns det två basketklubbar i Stockholm, en i Göteborg, en i Malmö och en i Norrköping som har verksamhet för rullstolsburna.

– Det här är en tanke som vi haft i föreningen under en lång tid, men vi har inte haft förutsättningarna för att bedriva den verksamheten. Men när vi började jobba med vår nya arena, Ravens Arena i Strandbjörkshallen, då såg vi möjligheterna till att bygga upp de rätta förutsättningarna, säger Rene Jaramillo och syftar bland annat på parkettgolvet och förrådsutrymmena.

– Jag tog kontakt med olika organisationer som jobbar med frågan om barn och ungdomar när det gäller aktiviteter för de som sitter i rullstol. Sedan tog jag kontrakt med basketförbundet och Loka Hero, som också har ett projekt (Ballers on Wheels) på nationell nivå för att uppmuntra rullstolsbasket, och de är med och stöttar oss i vårt arbete, fortsätter Rene Jaramillo.

Det första historiska träningspasset för Växjö Ravens Ballers on Wheels sker på söndag i Ravens Arena i Strandbjörkshallen. Hittills har tre personer anmält sitt intresse, vilket är glädjande för Ravens då projektet bara är inne i en uppstartsfas.

”Vi är ambitiösa och kommer att göra allt för att bygga upp en jättefin verksamhet”
Rene Jaramillo

En av de basketsugna ungdomarna är 13-åriga Maria Elmahmoud från Växjö och hon säger följande i ett pressmeddelande på Växjö Ravens hemsida:

– Basket är allt för mig! Jag har längtat länge efter att få spela basket på hemmaplan, äntligen kommer det till Växjö. Jag hade inte mycket att göra mer än att kolla på film innan, men mamma tog mig till olika läger för att testa olika idrotter. När jag provade basket kände jag att det var det jag ville börja med. Som jag har längtat efter det här laget.

Eftersom det finns så pass få basketklubbar i Sverige som utövar rullstolsbasket hoppas Växjö Ravens kunna locka basketspelare från hela Kronobergs län och även utanför länsgränsen.

– Därför är det viktigt att vi jobbar med kommunikationen och sprider informationen att det finns en klubb i Växjö som satsar på detta, Ravens. Det handlar om att bygga upp verksamheten på riktigt och ha tålamod. Vi är ambitiösa och kommer att göra allt för att bygga upp en jättefin verksamhet. Bara att vi har några personer som kommer till vår första träning är jättekul, säger Rene Jaramillo.

Kristian FermSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons