Växjö Vipers slog Dalen med 7–4 hemma i Fortnox Arena på söndagskvällen.
Växjö • Publicerad 24 februari 2019
Måljubel i Växjö Vipers.
Måljubel i Växjö Vipers.Foto: Urban Nilsson

Växjö Vipers kom till start med en trupp som ser allt friskare ut. Viktiga trion Jesper Sankell, Ludwig Persson och Tobias Bergfors var alla tillbaka.

Det var också Jesper Sankell som satte matchens första mål när han sökt 1–0 efter 2.01 av den första perioden. Assisten stod Manuel Engel för.

Inledningen av matchen var svängig och stundtals gick det i ett rasande tempo. Dalen kvitterade på kontring genom Jonas Svahn efter 4.26. Bara sekunder senare tog hemmalaget åter ledningen med ett hårt skott upp i krysset från André Andersson.

I mitten av perioden blev spelet mer kontrollerat och båda lagen låg rätt i försvarsspelet. I alla fram till fyra minuter innan pausvilan. Då gav en Dalenförsvarare bort ett friläge som Växjös Tobias Bergfors förvaltade fram till 3–1.

Efter målet var det Växjö för hela slanten. Hemmalaget hann också öka på till 4–1 innan paus. Det genom en snygg frislagsvariant några meter upp och till höger från Dalens mål. Det hela såg först ut som ett misslyckat frislag när André Andersson inte fick iväg skottet. Men då hade Tobias Bergfors smugit upp vid den bortre stolpen. Det hade André Andersson stenkoll på, som slog en precis passning som Bergfors rakade in i mål.

Dalen började mittenakten klart bäst och hade mycket boll. Det var dock hemmalaget som gjorde periodens första mål. Växjö vann bollen högt och gick på kontring. Två mot en passade Jesper Sankell fram till Manuel Maurer som tryckte in 5–1 efter drygt tio minuter.

Dalen fortsatte att skapa framåt och tvingade Växjös målvakt Viktor Kastengren till en rad fina räddningar. Gästerna fick utdelning först 16.50 in i perioden. Med åtta sekunder av powerplay gjorde Jonas Svahn sitt andra mål i matchen.

Därmed gick lagen till pausvila med 5–2 på resultattavlan.

Dalen fick sedan en drömstart på den tredje perioden. Drygt två minuter hade gått när Mattias Wallgren reducerade till 3–5 med ett backskott. Bortalaget fortsatte att trycka på och tvingade Viktor Kastengren till nya starka räddningar.

Båda lagen skapade lägen och ett mål hängde länge i luften. Och efter drygt 13 minuter in i perioden kom det också. Viktigt för Växjös del var att det var Karljohan Ahlroth som satte 6–3.

Bortalaget tog ut målvakten med 3,5 minut kvar. Men det draget lyckades inte. I stället gjorde Karljohan Ahlroth ytterligare ett mål.

Dalen fick en boll på slutet men speciellt spännande blev det aldrig.

Därmed vann Växjö Vipers med 7–4 och tog viktiga poäng i kampen om slutspelsplatserna. Växjö passerar Dalen och går upp på en femteplats i SSL-tabellen. Det skiljer fyra poäng ner till nian Jönköping (lag 1-8 går till slutspel),

Fem omgångar återstår och Växjö har en tuff vecka som väntar. På torsdag väntar serieledaren Storvreta och på lördag är det tvåan Falun. Båda på bortaplan.