Annons

Växjöbor festar för seger

Svenskarna festar vidare.
Först var det Dortmund. Sedan Berlin. Nu Köln.
– Det finns bara en Henrik Larsson! vrålar Jörgen Hovrell från Växjö.
Sport • Publicerad 20 juni 2006
- Det finns bara en Henrik Larsson, skriker Jörgen Hovrell från Växjö (till höger). Kompisarna Mats Karlsson, Leif Ottosson och Åke Blomqvist stämmer in.
- Det finns bara en Henrik Larsson, skriker Jörgen Hovrell från Växjö (till höger). Kompisarna Mats Karlsson, Leif Ottosson och Åke Blomqvist stämmer in.Foto: 
Mathilda Johansson, Fredrik Karlsson och Emelie Lavesson från Växjö laddar inför matchen med stort M. Foto: Filip Sjöfors
Mathilda Johansson, Fredrik Karlsson och Emelie Lavesson från Växjö laddar inför matchen med stort M. Foto: Filip SjöforsFoto: 

Jörgen vrålar från sitt hotellrumsfönster, beläget inne i hjärtat av Köln, vid ett av torgen i gamla stan. Från hotellfönstret hänger en svensk flagga med texten VÄXJÖ och över flaggan har Jörgen och polarna placerat en pappfigur av Henke Larsson, snodd från den svenska chipsreklamen i butikerna.

Nedanför står tusentals engelsmän.

Annons

De tittar förvånat upp och brister sedan ut i en skoningslös kontringsattack.

De sjunger:

"We will hear you swedish sing

We will hear you swedish sing

We will hear you swedish sing

But we don?t hear a f---ing thing!"

– Äh, det är svårt att överrösta dom, säger Jörgen när han tagit sig ned till torget igen.

Öl och skrik

Jörgen och hans Växjögäng består av Mats Karlsson, Leif Ottosson och Åke Blomqvist. Tillsammans har de jobbat på ramsor i månader, provat kläder, skrivit låtar, målat sig i ansiktet. På deras blogg soccersuccers.se finns intervjuer med Henke, ramsor, dagböcker, rubbet.

– Vi fick till och med låna SVT:s studio för att göra intervjuer, säger Jörgen Hovrell stolt.

Annons

Det finns ganska mycket Växjöbor i Köln.

På supporterorganisationen Sweden Loves camping hittar vi tre till: Fredrik Karlsson, Emelie Lavesson och Matilda Johansson.

Rena noviser

Fredrik är den rutinerade av dem. Det syns. Han är inne på sitt 15:e dygn i VM-landet och han erkänner direkt att det blivit öl, fest och skrik varje dag.

Nu laddar han för Sverige–England som startar om några timmar.

Fredrik vet hur det slutar.

– 1–1. Sverige kvitterar. 72:a. Larsson, säger han självsäkert.

Emelie Lavesson och Matilda Johansson är rena noviserna i sammanhanget. De har, just före SMP:s besök, anlänt till Köln. De fick en bilplats i går och beslutade sig för att dra iväg. Biljetter saknar de, än så länge, men de hoppas på svarta börsen till kvällen. Annars blir det till att se matchen på någon av stans storbilsskärmar.

Emelie Lavesson tror på svensk seger i kväll.

– 2–1 blir det, tror jag. Ljungberg sätter ett nytt mål efter en djupledsboll och Tobias Linderoth kommer att få till ett långskott som sitter.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons