Annons

Verstappen världsmästare efter galna rysaren

Det såg helt avgjort ut för Lewis Hamilton.
Då skedde miraklet. En omstart och ett däckbyte tog Max Verstappen tillbaka in i striden – och den chansen förvaltade han.
Nu är han världsmästare.
Formel 1 • Publicerad 12 december 2021
Max Verstappen firar segern.
Max Verstappen firar segern.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Inför det säsongsavslutande loppet stod formel 1-rivalerna på exakt samma poäng. Förutsättningarna var därför ganska simpla: den som tog sig i mål först blev världsmästare.

En uppgift som Mercedesföraren Hamilton såg ut att fixa.

Annons

"Vi behöver nog ett mirakel för att vinna det här mästerskapet", sade Red Bulls stallchef Christian Horner om Verstappens förutsättningar när tio varv återstod.

"Äntligen lite tur"

Britten hade då gått upp i en klar ledning och Verstappen tycktes inte ha något att sätta emot den sjufaldige världsmästaren.

Men Red Bull fick sitt mirakel.

När Williamsföraren Nicholas Latifi kraschade med fyra varv kvar tog Verstappen chansen att byta till nya fräscha däck i samband med att förarna tvingades sänka farten rejält. Samtidigt behöll Hamilton sina gamla.

– Äntligen lite tur för mig, säger Verstappen i segerintervjun om incidenten.

"Det är fantastiskt"

Fältet trycktes ihop och när säkerhetsbilen lämnade banan med ett varv kvar var det helt jämnt. Verstappen lyckades passera sin rival på sluttampen – och gick i mål som världsmästare.

– Det är fantastiskt. Jag körde hela racet och kämpade och sedan fick vi möjligheten på sista varvet, det är fantastiskt. Det är galet, säger han.

– Mitt mål när jag var liten var att bli en formel 1-förare. Man drömmer om podium och segrar. Men när du säger till mig att jag är världsmästare, är det helt otroligt.

Det är 24-åringens första världsmästartitel i karriären. Hamilton å sin sida lyckades inte fylla på prisskåpet med en åttonde VM-pokal.

– Vi gav allt. Sista delen av säsongen gav vi absolut allt och vi gav aldrig upp. Det är det viktigaste, säger Hamilton.

Efter loppet lämnade Mercedes in två protester mot Verstappen, som senare avfärdades. Hamiltons stall går dock vidare och överklagar till motorsportens International court of appeal, uppger AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons