Annons

"Vi engelsmän ger aldrig upp"

Jaguaren är prydd med Storbritanniens och engelska fotbollslandslagets flaggor. Sonen Gabriel anländer insvept i St George?s kors och med hög hatt i samma färger.
Trots det är pappa Denis Lodge lite tveksam till att vara med på bild.
- Jag lär få äta upp det här, säger han och grimaserar bekymrat.
Sport • Publicerad 20 juni 2006
Engelska fans i Kronoberg. Urshultsbon Denis Lodge och sonen Gabriel tror på England i kväll. Foto: Lena Gunnarsson
Engelska fans i Kronoberg. Urshultsbon Denis Lodge och sonen Gabriel tror på England i kväll. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Vi har sökt upp Denis Lodge på hans företag Amon AB i Urshult för att få en tvättäkta engelsmans syn på kvällens VM-drabbning mellan Sverige och England.

Så långt är allt frid och fröjd. Denis har massor av synpunkter på den heta fotbollsmatchen, men han är samtidigt nygammal ordförande i Wexiö Rugbyklubb.

Annons

Och i Denis hemland är man antingen fotbollsvän eller rugbyvän...

- Jag får hoppas att mina rugbykollegor i Växjö är förstående, säger Denis som i egenskap av före detta elitspelare i rugby egentligen är ganska kritisk mot elitfotbollen.

- Se bara hur fotbollsspelare hela tiden ifrågasätter domslut. Det är riktigt trist att se. Inom rugbyn får man redan i unga år lära sig att aldrig protestera mot domslut och därför är respekten för domarna total inom rugbysporten, säger Lodge.

Men nu var det fotboll den här intervjun skulle handla om och åtminstone i unga år såg Denis Lodge till att alltid vara bosatt i närheten av kända fotbollsarenor.

- Jag är född 250 meter från Manchester Uniteds hemmaplan Old Trafford och när jag var sex månader flyttade vi till ett hus i Southampton som låg på samma gata som "Saints" gamla hemmaarena The Dell, berättar Denis.

Har bott i Vä-städer Efter flera års jobb som elitsoldat lite varstans i världen hamnade Denis i slutet av 1970-talet i Sverige. Han bosatte sig konsekvent i städer vars namn började med bokstäverna "Vä". Västerås, Västervik och Växjö.

Märkligt nog var det först sedan Denis blivit "svensk" som han för första gången såg en fotbollsmatch på engelsk mark.

- Jag åkte med båten till London och köpte av hotellpersonalen en biljett till matchen Chelsea-Liverpool. Det var fantastisk stämning på arenen, utom på den sektionen där jag satt. Men det märkliga fenomenet fick sin förklaring när jag började prata med åskådarna runt omkring och det visade sig att alla var svenskar...

Under fotbolls-VM har emellertid de svenska fansen varit minst lika högljudda som de engelska. Frågan är om svenskarna i kväll orkar stå upp lika bra på planen som på läktarna?

- Jag tror inte det, svarar Denis. En engelsk idrottsman ger aldrig, och då menar jag verkligen aldrig, upp. Därför vinner England kvällens match med 2-1.

Annons

En sak gör dock Urshults ende (?) engelsman orolig:

- Sven-Göran Eriksson har sagt att han ska ställa över Steven Gerrard och bara låta Frank Lampard spela en halvlek för att inte riskera att de får gula kort och därmed tvingas stå över åttondelsfinalen. Gerrard och Lampard är Englands viktigaste spelare. Att Peter Crouch ställs över av samma skäl oroar mig inte alls lika mycket trots att han lirat i Southampton.

Enligt Denis Lodge är det ingen tillfällighet att England på senare år haft ruskigt svårt att besegra just Sverige.

- England trivs av tradition illa mot välorganiserade lag och få landslag är mer välorganiserade än det svenska. Å andra sidan har Sverige bara andra klassens stjärnor medan Englands landslag vimlar av världsnamn, säger Lodge och låter plötsligt mer som en typiskt överoptimistisk engelsk fotbollsfanatiker än som den rugbyälskande före detta elitsoldat han egentligen är.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons