Annons

"Vi krigar på riktigt bra"

Han har gjort två SHL-assist. En för Frölunda mot Skellefteå. En för Växjö Lakers mot Skellefteå.
– Vi krigar på riktigt bra, säger Robin Söderquist.
Sport • Publicerad 14 november 2014
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Löfte. Robin Söderqvist inledde säsongen i Troja, men har nu även fått göra ett par SHL-matcher med Växjö Lakers.
Löfte. Robin Söderqvist inledde säsongen i Troja, men har nu även fått göra ett par SHL-matcher med Växjö Lakers.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson

20-åringen från Göteborg gör sin första seniorsäsong. Förra säsongens kapten i Frölundas J20-lag flyttade till Småland inför denna säsong för att anpassa sig till seniorhockeyn. Enligt plan inledde han året i division 1-hockeyn med Troja/Ljungby, men de senaste fem omgångarna har han fått spela SHL-hockey i Växjö Lakers.

– Tanken var väl att jag skulle vara i Ljungby stora delar av säsongen för att lära mig spela mot seniorer varje dag, varje träning och varje match. Sedan hade jag så klart hoppats att få göra någon match med Växjö och det har jag fått göra, säger Robin Söderquist som fick assistpoäng i torsdagens match mot Skellefteå vid Tuomas Kiiskinens 2–0-mål. Det var andra SHL-poängen. Den första kom också mot Skellefteå i en av de fem SHL-matcher som han fick spela förra säsongen.

Annons

– De senaste tre matcherna mot Frölunda borta, Brynäs hemma och Skellefteå hemma känns det som att vi har krigat riktigt bra. Vi har spelat för varandra och täckt mycket skott. Och Nilstorp var grym i torsdags också och gjorde ett par matchavgörande räddningar.

Som juniorspelare producerade Robin Söderquist gott om poäng. Sista året med Frölundas J20-lag gjorde han 46 poäng på 45 matcher. Han hoppas bli en stark poängspelare även i seniorhockeyn.

– Det är klart att jag vill vara samma spelare som jag varit i juniorhockeyn hela tiden. Sedan är det kanske inte jättelätt att gå in och spela så direkt. Man får växa in i det lite. Det är mitt första år som senior och jag känner inte att jag förväntar mig så jättemycket. Det är bara hårt arbete som krävs.

Är det stora skillnader mellan junior- och seniorhockeyn?

– Jag vet inte om det går så mycket snabbare. Vissa juniormatcher går riktigt snabbt. Men det är klart att misstagen är mycket mindre och du straffas mycket hårdare på seniornivå. Och i närkamperna är det vuxnare människor du möter, säger Robin Söderquist.

Hur länge hans sejour i Växjö Lakers varar vet han inte. Det beror på skadesituation och förstås även hans insatser i SHL.

– I torsdags tycker jag ändå det gick ganska bra. Helt okej i alla fall. Det hade varit ett uppehåll på en och en halv vecka och det är klart att det var lite segt i början, men det gick ändå bra. Jag försöker jobba bra och spela kreativt när man ska göra det och enkelt när man ska göra det.

I kväll väntar bortamöte med Luleå för Växjö Lakers. Robin Söderquist fick spela över tio minuter mot Skellefteå och bildade kedja med Liam Reddox och Jani Lajunen. Han hoppas på nytt förtroende i kvällens match.

– Vi får la se hur det blir. Jag hoppas få vara med och spela igen. Det är en tuff bortamatch, men det känns som att vi har ett bra go i laget.

Robin Söderqvist är ny i laget. På en ny position hittar vi Alexander Johansson sedan några veckor tillbaka. Nu är han tillbaka som ytterforward.

Annons

– Jag trivs bra där jag är just nu. Jag får jobba lite hårdare med att forechecka och det har passat bättre på slutet.

Luleå i kväll. De ser inte riktigt ut som tidigare?

– De är fortfarande spelskickliga, men kanske inte lika styrda som tidigare år. Luleå är nog det lag som slänger in flest puckar på mål från aviga vinklar. De är duktiga på att få in puckarna. Det är deras signum. Det gäller att vrida på skallen, säger Alexander Johansson.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons