Annons
Köln (SMP) Ska Sverige bli den Iprentablett som tar bort den tyska VM-febern?
Det vet vi på midsommardagen.
- Vi kan tysta de tyska fansen, säger Niclas Alexandersson.
Sport • Publicerad 22 juni 2006
I fint sällskap. Tack vare sitt 2-2-mål mot England blev Henrik Larsson medlem i "Club 12". Alltså den exklusiva samling spelare som lyckats med bedriften att göra VM-mål med tolv års mellanrum.
I fint sällskap. Tack vare sitt 2-2-mål mot England blev Henrik Larsson medlem i "Club 12". Alltså den exklusiva samling spelare som lyckats med bedriften att göra VM-mål med tolv års mellanrum.Foto: 

Efter ett avgörande i den 89:e minuten mot Paraguay och en förlängd svit mot England, gjord i den 90:e, surfar Sverige på en väldig våg av självförtroende. Sverige är klart för åttondelsfinal och kan kasta fiasko-oket all världens väg.

- Vi vet att ingenting är omöjligt. Vi ger aldrig upp. Det är styrkan med det här laget, säger Henrik Larsson.

Annons

Hans 2-2-mål betydde inte bara ännu en icke-förlust mot England. Den gav även Henke medlemskap i "Club 12", tillsammans med Pelé, Maradona, Michael Laudrup och Uwe Seeler. Dessa fem har lyckats med bedriften att göra VM-mål med tolv års mellanrum.

- Bra spelare allihop. Jag är inte så tokig, jag heller, kommenterar Henke.

På lördag smäller det. Räkna med upphaussning. Det kommer att snackas mycket Volvo, Ikea, Abba, älgar, dumma blondiner, snåla smålänningar och om allt annat som den tyska pressen i skymfande ordalag kommer att vända mot oss.

Apropå press.

Nu befinner sig Sverige i det läge som uppstår när ett lag har allt att förlora. Tyskland har pressen på sig. Sverige är underdogs. Om det är bra? Det vete sjutton. Men bara fenomenet underdog gör en tränare som Lagerbäck och spelare, vem som helst, pigg på att påpeka just detta.

- Tyskland har all press på sig, säger Erik Edman.

- Tyskland har all press på sig, säger Niclas Alexandersson.

- Tyskland har all press på sig, säger Marcus Allbäck.

- Tyskland har all press på sig, säger Henrik Larsson.

De utvecklar förstås också vad de menar.

Annons

3 Alexandersson:

- Det ska bli oerhört inspirerande att möta Tyskland i München. Det är en jättearena och övervägande delen av publiken lär vara tyskar. Det spelar ingen roll. Vi har varit med i sådana lägen förr. Jag minns till exempel när vi mötte Turkiet borta i kvalet till EM 2004 då vi tystade deras publik. Vi ska förhoppningsvis göra samma sak nu.

3 Lagerbäck:

- Tyskland är ett solitt lag utan svaga punkter. Deras försvar har fallerat vid två tillfällen mot Costa Rica, men det är allt. Miroslav Klose är en riktigt bra forward som imponerar på mig. Vi får väl se om vi hittar någonting som Tyskland är mindre bra på.

3 Edman:

- Klart att jag helst mött Ecuador. Tyskland är starkt, stabilt och bjuder inte på någonting.

3 Allbäck:

- De har en otrolig målskytt i Klose. Även Podolski har varit bra. På mittfältet däremot finns det flera som inte nått upp till normal standard. Jag tänker på en sån som Ballack.

Sverige reste under onsdagen tillbaka till Bremen, där man haft sin bas mellan matcherna. På midsommarafton åker laget till München.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons